Sedefkar Mehmet Ağa’nın eseri 400 yıllık Sultanahmet Camisi’nde tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmaları bir hafta içinde başlıyor. 2020’nin sonuna kadar bitirilmesi planlanan restorasyon çalışmaları sırasında cami ibadete ve ziyarete açık olacak.
Sultanahmet Camii’nin Koruma ve Restorasyon Çalışmaları kapsamında caminin bahçesinde imza töreni düzenlendi. Törene Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ve restorasyonu gerçekleştirecek firmaların temsilcileri katıldı. İmza töreninde konuşan Veysi Kaynak, Sultanahmet Camii’nin bir dünya kültür mirası olduğunu aynı zamanda Türk medeniyetinin de bir şaheseri olduğunu vurguladı.
Konuşmaların ardından ‘Sultanahmet Camii Koruma ve Restorasyon Çalışmaları” protokolü, İstanbul Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı ve yüklenici firmaların yetkilileri tarafından Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın huzurunda dua edilerek imzalandı. Bir hafta içinde başlayacak olan restorasyon çalışmalarının 2020 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Tarihinin en kapsamlı restorasyonuna alınacak olan camide, iç ve dış olmak üzere, bahçe ve minareler de de detaylı çalışmalar yürütülecek.
4 yıl sürecek
Yaklaşık bir hafta içinde başlaması planlanan restorasyon çalışmalarının, ziyaretleri engellemeyecek şekilde yaklaşık 4 yıl sürmesi planlanıyor. Restorasyon kapsamında caminin üst kurşun örtüsü sökülerek yenilenecek. Cami genelinde cephe temizliği yapılacak, iç ve dışındaki taş ve mermer kaplamalarının raspa, sağlamlaştırma ve ıslah çalışmaları gerçekleştirilecek, minareler restore edilecek, çinilerin konservasyonu yapılacak. Ahşap ve sıva yüzeylerinde bulunan mevcut kalemişleri raspa edilecek, özgün kalemişleri temizlenecek ve ihya edilecek. Revaklı avluda özgün sıvalar sağlamlaştırılacak. Cami içi döşeme kaplamaları tamir edilecek ayrıca iç avludaki mermer döşemelerin, sütunların, cami bünyesindeki ahşap kündekarilerin kapsamlı konservasyonları yapılacak. Gerekli görülmesi durumunda güçlendirme çalışmalarının da yapılacağı restorasyon kapsamında, klasik lokmalı demir parmaklıklar tamir edilecek, dış avluda çevre düzenlemesi gerçekleştirilecek ve tuvaletler yenilenecek.
Sultanahmet Camisi
Sultanahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul’daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılar tarafından mavi cami anlamına gelen “Blue Mosque” olarak adlandırılır.