Ana SayfaGündemÜFE öncesi yeşillik

ÜFE öncesi yeşillik


Asya borsaları, Çin ekonomisinin COVID-19’daki kısıtlamaların hafiflemesi ile hız kazanacağı umutlarıyla yeşillenmiş durumda. Çünkü; Çin Başbakanı Li Keqiang, dün devlet medyasında yer alan yorumlarda , Çin’in COVID politikasındaki değişikliğinin ülke ekonomisinin hız kazanmasına izin vereceğini söyledi. Ama bu sefer tek etmen sadece Çin değil. ABD’de açıklanan verilerde işgücü piyasasında bir miktar gevşeme görülmesi ve haftalık işsizlik başvurularının ılımlı bir şekilde artmasının etkisini de yadsımamak lazım. Çin’in fabrika çıkış fiyatları, Kasım ayında ikinci ayda yıllık düşüş gösterirken, tüketici enflasyonunun yavaşlaması, sıkı pandemi kontrolleri tarafından geri tutulan bir ekonomide zayıf aktiviteye ve yumuşak talebe işaret ediyor. Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre ,ÜFE bir yıl öncesine göre %1,3 düşüşle Ekim ayındaki daralmanın aynen devam ettiğini gösterirken, TÜFE ise bir önceki yıla göre %1,6 artarak sekiz ayın en yavaş yükselişini gerçekleştirdi. Üretici deflasyonuna, fiyatların %18,7 düştüğü çelik sektörü ve Tüketici fiyatlarındaki yavaş büyümenin açıklaması ise kısmen gıda fiyatlarından geldi. Gıda fiyatları bir önceki yıla göre %3,7 artarken, Ekim ayında görülen artış %7,0 seviyesindeydi. ÜFE ve TÜFE bize Çin de ekonomik momentumun zayıflamaya devam ettiğini gösteriyor.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik borsa endeksi %0.9 yükseldi ve haftanın başındaki üç ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. Hong Kong’un Hang Seng endeksi %1,2 yükselirken, ABD doları, dünkü %0,4’lük düşüşün ardından sabah saatlerinde de %0,2 gerileme göstermiş durumda ve güvenli liman dolar, haftayı yatay bitirmeye hazırlanıyor. ABD Hazine getirileri, daha yavaş büyüme veya bir durgunluğun oranlardaki artışı frenleyeceği beklentileri nedeniyle hafta başında üç yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra hemen hemen yatay seyirde. Gösterge 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi, ABD’deki %3,493’lük kapanışa kıyasla %3,4819’da ve İki yıllık getiri de %4.312’lik kapanışının ardından hafif bir artışla %4.3139’dan işlem görmekte

Petrol piyasasında fiyatlar, küresel ekonomideki yavaşlamanın talebin azalmasına yol açacağı korkusuyla önceki gün sert düşüş yaşadıktan sonra yükselişte. ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri %0,9 artışla varil başına 72,11$’a yükselirken, Brent ham petrolü %1 artışla varil başına 76,15$’den işlem görüyor.

Piyasaların gözü bugün açıklanacak olan ABD ekonomisinin sağlık göstergesi olan ÜFE rakamlarına olacak. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan TÜFE’de de beklenti Ekim’deki %8,2’den Kasım’da bir yıl öncesine göre biraz yavaşlayarak %8,0’e düşeceği şeklinde oluştu. Vadeli işlemler, Fed’in faiz artırımını önümüzdeki hafta 50 baz puana indirmesi olasılığını neredeyse kesin olarak fiyatlamış durumda. Avrupa Merkez Bankası tarafında da , hedefinin beş katı olan enflasyona karşılık ve Euro bölgesi ekonomisinin resesyonda olması neredeyse kesin olmasına rağmen, mevduat faizini önümüzdeki hafta 50 baz puan artırarak %2,00’ye çıkarması ve Yeniden finansman oranı da 50 baz puan artarak %2,50’ye yükselmesi fiyatlanmış durumda. Euro Bölgesinde fiyatlar geçen ay bir önceki yıla göre %10.0 ile beklenenden çok daha az arttı, bu da euro kullanan 19 ülkede enflasyonun zirve yapmış olabileceğini gösteriyor ve ECB’nin artış hızını yavaşlatması ihtimalini güçlendiriyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin petrol tankerlerinin Akdeniz’e geçişlerini bloke etmesinde Rus hükümetinin müdahalesi, rolü olduğuna Biden yönetiminin inanması için neden bulunmadığını söyledi.

Türkiye’nin bir Rusya delegasyonuyla cuma günü gerçekleştireceği görüşmelerde, Rus gazı ithalatında yüzde 25’in üzerinde indirim isteyeceği iddia edildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “99 8 Eylül öncesi işe girenleri kapsıyor. Bu dönemde dijital kayıt sistemi yok. Biz bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman bunu paylaşacağız” dedi.

Avrupa Birliği (AB) İçişleri bakanları, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan toplantıda Hırvatistan’ın Schengen bölgesine tam üyeliğinin uygun olduğuna karar verirken, Bulgaristan ve Romanya ise üyelik onayı alamadı.

ABD’nin önde gelen bankalarından Wells Fargo da küresel ekonomik büyümenin 2023 yılında yavaşlayacağını öngören bankalar arasına katıldı. Bu yıl küresel ekonomide büyümenin yüzde 2,4 olmasının beklendiğine işaret eden Wells Fargo, gelecek yıl bu büyüme oranının yüzde 1,7’ye yavaşlayacağını öngördü.

ECB Başkanı Christine Lagarde tarafından imzalanan ECB görüşünde, “ECB; önerilen piyasa düzeltme mekanizmasının cari dizaynının bazı durumlarda Euro Bölgesi’nin finansal istikrarını tehlikeye atabileceğini düşünüyoruz. Mekanizmanın cari dizaynı oynaklığı ve teminat çağrılarını artırabilir, merkezi karşı tarafların finansal riskleri yönetmelerini zorlaştırabilir ve ticaretin merkezi olarak takası yapılmayan tezgah üstü piyasalara kaymasına yol açabilir” denildi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD’nin enflasyonu düşürme konusunda doğru yolda olunduğuna inandığını ve bir resesyonun kaçınılmaz olmadığını söyledi.

Çin’de üretici fiyatları Ekim ayının ardından Kasım ayında da düştü. Kasım ayında üretici fiyatları Ekim ayında olduğu gibi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 geriledi. Ekonomistler ise Ekim ayında üretici fiyatlarında yüzde 1,4-1,5 düşüş bekliyorlardı. Kasım ayında tüketici fiyatları ise COVID-19 tedbirlerinin talebi yavaşlatmasının etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 1,6 arttı. Ekim ayında tüketici fiyatları yıllık yüzde 2,1 yükselmişti. Kasım ayında Çin’de gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon Ekim ayında olduğu gibi yüzde 0,6 olarak gerçekleşti.

Leuthold Group’un baş yatırım stratejisti Jim Paulsen, ABD hisse senedi piyasalarının gelecek yıl en az yüzde 25’lik bir ralli yaşayacağını öngördü.S&P 500’ün gelecek 12 ayda 5000 puan seviyesini göreceğini öngören Paulsen, yatırımcıların Fed’e ve yaptığı faiz artırımlarının etkilerine çok fazla odaklanmakta olduklarını ifade etti.

İngiltere’de 30 yıllık aradan sonra yeni kömür madeni projesi onaylandı.

Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği’ni doğal gaz fiyatına sınır uygulama planlarının ters tepebileceği, finansal istikrarı tehlikeye sokabileceği yönünde uyardı.

ABD, Rusya ve Çin’e karşı yeni yaptırımlar uygulamayı planlıyor. İlk olarak WSJ tarafından duyurulan ve Biden yönetiminden yetkililere dayandırılan haberlere göre Rusya’ya yeni yaptırımlar Moskova’nın Ukrayna’ya karşı savaşta İran yapımı İHA’lar kullanmasının cezalandırılması da yer alacak.

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla