Adana’da günde yaklaşık bin 800 ton çöpün döküldüğü Sofulu Çöplüğü’nde katı atıklardan elektrik enerjisi üretimi ile kağıt, plastik, cam ve metallerin ekonomiye geri kazanımını sağlayan tesis, ders konusu oldu. Dulmupınar Ortaokulu öğrencileri, Türkiye’ye örnek olan Adana Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde organik atıklardan 50 bin konutun ihtiyacını karşılayan elektriğin nasıl üretildiğini öğrendi.
ÇEVRECİ NESİL YETİŞİYOR
Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nda görevli mühendisler, merkez Sarıçam İlçesi’nde bin 100 dönüm alanda kurulan ve ITC Entegre Katı Atık Yönetimi firmasının işlettiği Sofulu Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne gelen Dumlupınar Ortaokulu öğrencilerini geri dönüşüm ve çöpten elektrik üretimi konusunda bilgilendirdi. Öğrencilere öncelikle tesise gelen evsel atıkların içindeki kağıt, plastik, cam ve metallerin ayrıştırılıp, istiflenerek, geri dönüşüm tesislerine sevk edildiği anlatıldı.
METAN GAZI, ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜYOR
Çevre mühendisleri, daha sonra organik atıkların çürütücü tanklarda fermantasyona tabi tutulması, oluşan metan gazının balon yapıya pompalanarak, depolanması ve gaz motorlarında yakılarak elektrik enerjisinin elde edilmesiyle ilgili bilgiler aktardı. Öğrenciler, çöpten elde edilen günlük 250 megawatt elektrik enerjisinin yaklaşık 50 bin konutun enerji ihtiyacını karşıladığını öğrendi.
DEDEKTÖR KÖPEK LADY
Dev tesiste olası metan gazı kaçaklarının tespiti için özel olarak eğitilen “Lady” isimli dedektör köpek de mini tatbikatta öğrencilerin ilgi odağı oldu. Golden Retriever cinsi sevimli köpek, belirli aralıklarla konulan kutulardan birinin içindeki metan gazı dolu kavanozu saniyeler içinde buldu. Öğrenciler, Lady’i severek ödüllendirdi.