Doktor Belediye Başkanları..
Pandemide koca bir yılı geride bıraktık. Virüsün gölgesinde geçen bu yılda şehirlerin, insanların alışkanlıkları değişti. Ancak belediye başkanları hekim olan şehirlerimiz ise çok şanslıydı. Bir insana yaklaşır gibi kente dokunan belediye başkanları salgın deneyimlerini Özelkalem TV’de anlattı. ‘Kent doktorları’ Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ve Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz Özelkalem’in konuğu oldu, ortaya çok keyifli bir sohbet çıktı
Doktor Belediye Başkanları Özelkalem Tv
Doktor Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç;
Şehirlerin de sağlıklı tanıya ihtiyacı var.
“Şehrimizde yaşayanların sorunlarını tespit edip onlara yararlı olma yönünde gayret gösteriyoruz. Sonuçta gördük ki bu virüs makam seçmiyor, etiket seçmiyor, zengin fakir ayırmıyor”
Pandemide bir yılı geride bıraktık ancak hiçbirimiz böyle bir pandemi dönemi yaşayacağımızı bilmiyorduk. 1 senedir bu süreci hep birlikte yaşarken yerel yönetimler de bu süreci büyük bir özveriyle yürütmeye devam ediyor. Hele doktor başkanları olan kentlerimiz ise daha da şanslı! Doktor belediye başkanlarından Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç “Hekimlikte bir kural var. Önce zararlı olmayacaksınız sonra yararlı olacaksınız. Bunun da yolu irdelemekten, yerinde incelemekten, sağlıklı bir tanı koymaktan daha sonra da tedavisini de ona göre projelendirip hayata geçirmekten geçer. Şehrimizi de yaşayanların sorunlarını tespit edip onlara yararlı olma yönünde gayret gösteriyoruz. Sonuçta gördük ki bu virüs makam seçmiyor, etiket seçmiyor, zengin fakir ayırmıyor. Kurallara uymayan, önlemini almayan herkese bulaşabiliyor.” diyor. Bir doktor olmanın getirisiyle halkla ilişkilerde en güzel işbirliğine zemin hazırlayan bir anlayış ile merkezi yönetimle birlikte sağlıklı, zamanında karar alıcı ve uygulayıcı bir yaklaşım sergileme yönünde irade gösterdiklerini söylüyor Büyükkılıç ve üzerlerine düşen görevi yapmaya çalıştıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Pandemi başında maske ve dezenfektan konusunda panik vardı. Kendi kuruluşlarımız maske ve dezenfektan üretti. 80 lira civarı olan 1 litre dezenfektanı 8 liraya mal edip tüm kamu ve kuruluşlara ücretsiz verdik. Sağlık çalışanlarımıza ulaşımı ücretsiz yaptık. Filyasyon çalışmalarına araç ve gereç desteği verdik. Otellerde ya da yurtlarda izole halde kalan vatandaşlarımıza yeme-içme konusunda gerekli hizmetleri verdik. Kentimizdeki hastanelere büyük destek verdik. Günlük ortalama 480 bin yolcu taşınırken bu süreçte yolcu sayımız 100 binlere düştü. Böyle bir süreçte aynı sefer sayısıyla, aynı otobüslerle, aynı tramvaylarla ulaşımı sürdürdük. Ayakta yolcu taşımama iradesini ortaya koyduk ve vatandaşlarımızın bulaşını engellemeye çalıştık. İyi bir noktaya geldik ama şu son dönemde ‘bana bir şey olmaz’ mantığıyla hareket edilmesinden dolayı sıkıntılarımız bir miktar arttı. Ancak normalleşme sürecine giden bir görüntü; yeme-içme mekanlarının serbest bırakılması, hareket serbestliğinin olması gibi nedenlerle vaka artışı olduğunun farkındayız. Kronik hastalığı olan ya da belirli bir yaşa gelmiş olanların böyle bir vakayla karşılaştıklarında mutlaka tablonun ağır seyredeceğini bilmesi gerekir. Sevgili gençlerimizin de rahat hareket ettiğinde virüsü taşıyabileceğini bilmesi lazım. Ev oturmalarını, cenaze işlerini biraz elektronik ortamlara taşıyabilirsek bu süreci daha az olgularla atlatabiliriz.
Doktor Belediye Başkanı Osman Gürün
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün
Karar alma süreçleri gözden geçirilmel
“İki haftada geldiğimiz nokta maalesef vakaların yeniden yükselmesi oldu. Bazı konularda tartışma ve yeniden karar almayla ilgili birtakım sıkıntılarımız var”
Doktor belediye başkanlarının bu dönemde olaylara yaklaşımda daha rahat ve gereğini zamanında yapma gibi hamleleri oldukça işe yaradı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “Hekim bir başkan olarak salgının ilk gününden itibaren öncelikle kendi personelimizi korumaya aldık.” diyor ve yaptıklarını anlatıyor: “Hizmet üretmeye devam edecek olan personelimize her türlü donanımını, eğitimini ve halkla temas esnasında yapması gerekenleri anlattık. Ve süratle maske ve hijyen konusunda adımlar attık, temin ettik. Bütün kurumlara bunları dağıttık. Ayrıca araçlarımızın, taksilerin, özel halk otobüslerinin hepsinin ilaçlanması düzenli olarak yapıldı. Dolayısıyla altyapı olarak önce kendi elemanlarımızı koruduk daha sonra da onlarla birlikte halkımıza en ücra köşedeki köyde yaşayan yaşlımız dahil olmak üzere gerekli işlemleri yaptık.” İl pandemi kurulunun üyesi olduğunu söylüyor Gürün ve burada yaşanan sorunları şu sözlerle özetliyor: “Ama bana hâlâ Muğla’da şu anda mevcut hasta adeti, hangi ilçede ne kadar hasta olduğu, hastanelerdeki durumla ilgili tam olarak resmi bilgi verilmiyor. Bu olacak iş değil. Pandemi kurullarında karar alıyoruz ama o karar sadece İçişleri Bakanlığından gönderilen yazının pandemi kurulu kararı haline getirilmesi şeklinde tecelli ediyor. İl pandemi kurulu olarak bazı kararları üretme yetkimiz var. Biz ilçelerdeki durumu değerlendirmek suretiyle il özelinde bu bölgelerde özel kararlar alabilmeliyiz. Bunlar maalesef yapılmadı. Sağlık Bakanı ‘artık iller bazında kararlar alınacak. İl pandemi kurulları kendi bölgelerine dair kararlar alabilir’ dedi son olarak. Örneğin Bodrum, Milas ve Menteşe’de oranlar yüksek, Datça’da düşük. Fakat Menteşe’de ne karar alınıyorsa Datça’da aynı uygulamayı yapıyoruz. Bu doğru bir şey değil. Ben şu an Valilikten, Sağlık Müdürlüğünden ilimdeki vaka durumuna dair bilgi alamıyorum. İki konu var. Bir sağlık, iki ekonomik durum. Bu son alınan kararlar ekonomiyi de göz önüne alarak mağdur olan esnafın ticari faaliyetine girebilmesi ve tenceresini kaynatabilmesi temin etmek için alındı. Ama bu arada hastalığın da hem hastane yükünü hem de ölümlere sebep olması nedeniyle kontrol altına alınması lazım. Bu dengeyi kurmaya çalışıyoruz. İki haftada geldiğimiz nokta maalesef vakaların yeniden yükselmesi oldu. Bazı konularda tartışma ve yeniden karar almayla ilgili birtakım sıkıntılarımız var. Geldiğimiz noktada artık bu sorunları ‘artıyor, azalıyor’, ‘düğünmüş, cenazeymiş’ demekten kurtulmalıyız ve bir an önce yüzde 80’in üzerinde koruma verecek olan aşıyı vatandaşla buluşturmalıyız.
Doktor Belediye BAşkanı Süleyman Kılınç
Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç
Topyekün bir mücadeleye geçmeliyi
“Ciddi bir mücadele gerekiyor. Herkes bu mücadelenin bir tarafından tutmalı. Memleketi bu beladan kurtarmanın mücadelesini vermeliyiz.
Adıyaman 1 yıllık pandemi sürecinde Belediye Başkanı Süleyman Kılınç öncülüğünde çok önemli işlere imza attı. Başkan Kılınç “Burada kolektif bir mücadele gerekiyor. Herkes bir tarafından tutacak şekilde birbirimizi suçlamaktan ziyade ne yapabiliriz, nasıl faydamız olabilir noktasında hareket etmemiz gerekiyor.” diyor. Pandeminin başında daha genelgeler yayımlanmadan taziye evlerini kapattıklarını söylüyor Kılınç ve belediye olarak yaptıklarını anlatıyor: “Pazar yerlerimizi kapattık. İlk HES kodu uygulamalarını kamu kurum ve kuruluşlarında o dönem başlattık. Bu iş kolektif hareket isteyen bir iş. Tek taraflı mücadeleyle bu işi çözmek çok zor. Bunların yanında da bireysel duyarlılık çok önemli. Vatandaşların çağrılara uyumu da gerekiyor. Zor bir hastalık, ben de bir hafta hastanede yattım, aşılarımı da oldum. Bir kısım vatandaşımızın aşıdan neden çekindiğini de anlamıyorum. Biz sağlıkçılar olarak oluyoruz bildikleri bir şey varsa bize de söylesinler. Biz hem hastalık geçirdik hem de aşı olduk. Dolayısıyla milletin kafasını bulandırmaktan vazgeçmek gerekiyor. Türkiye aşı sayısı anlamında ilk sıralarda, bu anlamda da kötü değiliz. Ama yeterli mi değil. Nihayetinde dışa bağımlılık var bir yerden alınması gerekiyor. Bizim bilim adamlarımıza çok iş düşüyor. Bu tek tabancayla mücadele edilebilecek bir hastalık değil. Şehir bazından ziyade hep beraber mücadele etmemiz gereken bir hastalık. Belediye olarak bir sürü şey yaptık maske, ulaşım gibi. Bu işin sağlık boyutu olduğu gibi ekonomi boyutu da var. Eminim binlerce insan ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Bu dengeyi nasıl koruyabiliriz? Aşı tabi ki bu işin püf noktası ama bizim vatandaşımıza ‘çok basit bir uygulamayla, basit bir maskeyle, mesafeyle bu işi çözebiliriz’ demeliyiz. Vatandaş da yoruldu, bizler de yorulduk, sağlıkçılarımız yoruldu. Esnaf yoruldu. Dolayısıyla böyle bir realiteyi göz önünde bulundurmak lazım. Ciddi bir mücadele gerekiyor. Herkes bu mücadelenin bir tarafından tutmalı. Memleketi bu beladan kurtarmanın mücadelesini vermeliyiz. Maalesef son zamanlarda Adıyaman’da tekrar bir artış oldu. Umarım en kısa zamanda bu rengi mavi yaparız. Bu rengin lokal anlamda mavi olması yetmiyor. Bunu topyekün bir mücadeleye çevirmemiz gerekiyor.”
Eczacı Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz
Bu mücadeleyi hep beraber kazanabiliri
“Bu topyekün bir mücadele. Bunu bir seferberlik olarak görüp değerlendirmemiz gerekiyor. Bu mücadele başarılabilir.”
Burdur 2020 yılında pandemiyle mücadelede iyi bir karnesi olan illerimizden biriydi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz Kasım ayında ülke genelindeki çıkışın Burdur’u da etkilediğini söylüyor ve kentin durumuna dair şu bilgileri paylaşıyor: “Geçtiğimiz iki hafta verilerinde de kırmızı kentlerden birisiyiz. Son zamanlarda da yeniden bir düşüş trendine girdik. Bu anlamda seviniyoruz ama bu kolektif bir hareket. Yanı başımızda Isparta’nın kırmızı olması, Antalya’nın sarı-turuncu, Denizli’nin sarı-turuncu olması çok bir anlam ifade etmiyor. Ya da biz maviye dönmüşken hemen yanı başımızda kırmızı bir il varsa bu şehirlerarası geçiş engellenmediği sürece maalesef bu salgını önleme şansımız çok yok.” Aşılama sürecinin önemli olduğunu söylüyor Ercengiz ve şunları söylüyor: “Şehirlerin belediye başkanları birer sağlık emekçisiyse o şehirler gerçekten şanslı. Salgın kelimesi bizleri korkutan, sağlıkçıları korkutan çok önemli bir kelimedir. Bireysel hastalıkla mücadelede çaba farklıdır, salgınla mücadele farklıdır. Örneğin bir bit salgını halkı tedirgin ederken böyle ölümcül bir hastalıkla mücadele etmek çok da kolay değil. Fakat salgın psikolojisinin normalleşmesi biraz kaygılandırıyor. Vatandaşın hem ekonomik anlamda yorulmuş olması hem salgın psikolojisiyle uzun süre yaşamış olması salgına karşı önlemler konusunda tedbirli gevşetiyor. Bizim vatandaşlarımızla ilişkilerimizde yerel yönetimler olarak verdiğimiz mücadelenin karşısında vatandaşlarımızın zaman zaman bıkkınlığına bağlı olarak duyarsızlaşması bizim mücadele azmimizi açıkçası sekteye uğratabilir. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde yerel yönetimler olarak maske ürettik, dezenfektan ürettik, sağlıkçılara konaklama ve ulaşım imkanlarını sunduk, vatandaşlarımıza sıcak yemek ulaştırdık. Vatandaşların kullandığı her alanda kamu kurumları da dahil dezenfeksiyon çalışmaları, HES uygulamalarını, termal kamera uygulamalarını hayatın içerisine sokmaya çalıştık. Tabi ki bizim çalışanımız da yoruldu, bizim çalışanlarımızdan hasta olduğu için görevini yapamayanlar oldu. Fakat bu topyekün bir mücadele. Bunu bir seferberlik olarak görüp değerlendirmemiz gerekiyor. Bu mücadele başarılabilir. Biz geçtiğimiz yıl uzunca bir süre sıfır vakayla gittik. Normalleşme süreci başladığı günden itibaren maalesef vatandaşımızın düğün, asker uğurlamaları gibi şeylerle hastalığı yok sayması bu sürecin sekteye uğramasına neden oldu. Biz bu işi sıkı tutmaya çalışıyoruz. Bence bütün ülke geneline göre değerlendirme yerine lokal olarak değerlendirmek daha doğru. İl pandemi kurullarınca değerlendirme yapılmasını doğru buluyorum. “
#doktor
Özelkalem Yerel Yönetim Ağı
►Özelkalem Dergisi’ni oku : https://www.ozelkalem.com.tr/
►Abone ol.: https://www.ozelkalem.com.tr/abonelik/
Özelkalem Tv. İzle Türkiye!
►Abone ol: http://www.youtube.com/c/Özelkalemtv
►Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri : https://yerelyonetimodulleri.com/
►Güzel Bir Türkiye: http://guzelbirturkiye.com/
Sosyal medyada bizi takip edin:
►Instagram: https://www.instagram.com/ozelkalemde…
►Twitter: https://twitter.com/ozelkalemdergi
►Facebook: https://www.facebook.com/ozelkalemdergi
►Güzel Bir Türkiye Instagram: https://www.instagram.com/guzelbirtur…
Erengül Bilenser | Özelkalem Yerel Yönetim Ağı Kurucusu
►Instagram: https://www.instagram.com/erengulbile…
►Twitter: https://twitter.com/ebilenser
►Linkedin: https://www.linkedin.com/in/erengul-b…
►erengulbilenser@epr.com.tr