İlk işsizlik başvuruları işçi kıtlığına işaret etmeye devam ediyor görünüyor. 30 Nisan’da sona eren haftada ABD’de 200K ilk işsizlik başvurusu yapıldı. Bu, dört haftalık ortalama ilk talep sayısını bir hafta önceki 180K’dan 188K’ya çıkardı. İşgücü piyasasındaki koşullar pandemi öncesine göre daha sıkı, talepler ısrarla 2019 ortalaması olan 218K altında seyrediyor.
Devam eden talepler, 23 Nisan’da sona eren haftada 1.384 milyona düşerek, önceki haftadaki 1.403 milyondan 1.4 milyona hafif bir düşüş beklentisinin altında kaldı. Sigortalı işsizlik oranı değişmeden %1’de kaldı. Devam eden talepler için düşüş eğilimi, işgücü kıtlığından bir miktar rahatlama sağlamasını sağlayan istihdam akışlarına işaret ediyor. Genel veriler, işsizlik oranının Nisan’da %3,5’e ulaşabileceğini konfirme ediyor.
Tarım dışı verimlilik artışının oranı ise, 2021’in 4. çeyreğinde %6.3 QoQ kazancının hemen ardından gelen %5.4’lük düşüş beklentilerinin altında -%7.5 olarak geldi. Tarım dışı verimlilik, ilk çeyrekte GSYİH büyümesini negatif bölgeye iten aynı faktörlere duyarlılık göstermiş görünüyor. Net ticaretten gelen negatif katkı, GSYİH verilerinde tarım dışı iş üretimini düşürürken, çalışılan saatler iç talebin güçlü olması ve işletmelerin Covid kesintilerinden normale dönmesiyle yükseldi. Fed açısından tarihsel olarak da düşük bir seri olduğundan dolayı dikkate alınmaya değer ve işgücü piyasasındaki nicelik artışına rağmen verimlilik eksilmesini de gözler önüne seriyor. Bu durum özellikle yüksek ücretli istihdam açısından da sorun yaratabilir.
Birim işgücü maliyetleri, %11,6 artarak, çeyrekte beklenen %9,9’luk artışın oldukça üzerinde. İstihdam maliyetleri, işletmelerin sınırlı bir işçi arzı için rekabet etmesini yansıtır şekilde hızlı yükselişi işaret ediyor. Bu konuda yarın açıklanacak olan veride saatlik ücretler ayrıntısı önemli olacak elbette.. İstihdam maliyetleri açısından izlenen göstergelere baktığımızda saatlik ücretler (AHE) verilerinden farklı olarak, ECI meslekler veya endüstriler arasındaki istihdam kaymalarıyla bozulmaz. AHE’de ise iş rotasyonlarından kaynaklı olarak ücret dalgalanmalarını da sık görebiliyoruz.
Covid durgunluğunun benzersiz nedenleri, toparlanmaların ülkelerin arasında senkronize edilmediği ve değişken işgücü kıtlığının, verimlilik artışında da dengeleri bozmuş görünüyor. İşletmeler rekabetçi kalabilmek için artan işçilik maliyetlerine uyum sağlamaya çalıştıkça, artan ücret baskıları saat başı ücretleri de yükseltecek ve enflasyona katkıda bulunacaktır. Bu da halen Fed’in faiz projeksiyonlarına ilişkin hızlı artış ihtimalini bir köşede canlı tutuyor. Büyüme istatistiklerinde de son dönemde oynaklık yaşanmakta ve 1Ç22’deki daralmadan sonra 2Ç22 adına da bazı aşağı yönlü riskler belirmiş durumda.
Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı