Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Van Gölü’nün kirlilikten kurtarılması amacıyla 6 aydır Gevaş’tan Molakasım’a kadar sahillerde başlattığı temizlik çalışmaları kapsamında tonlarca katı atık toplayarak imha etti.
Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Van Gölü’nün kirlilikten kurtarılması için bahar aylarında sürdürdüğü temizlik çalışmalarına devam ediyor. Temizlik ekipleri çalışmalar kapsamında ilk 6 ayda Van Gölü sahillerinden yüzlerce ton katı atık toplayarak imha etti. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan Edremit, İpekyolu ve Tuşba belediyelerinin de destek verdiği çalışmalar kapsamında Akköprü, Kirman ve Kurubaş dereleri ile Van Gölü’nün Gevaş, Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçe sınırları içerisinde bulunan sahil, piknik alanları, tesis ve kamplarda Mart ayı itibari ile başlatılan çalışmalar devam ediyor. Yapılan temizlik çalışmaları ile alanlardan yüzlerce ton katı atık toplayan Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, ayrıca temizlik kampanyaları ile Van Gölü’nün kurtarılması için farkındalık yarattı. Sürdürülen temizlik çalışmaları doğrultusunda göl ve çevresinden her gün yüzlerce ton çöp toplanırken, yine gölün kirletilmemesi için yurttaşlar uyarılarak broşürler dağıtıldı.
‘Bilinçsiz kirletme sonucu Van Gölü her geçen gün ölüyor’
Van Gölü’nün kirlilikten kurtarılması için yaptıkları çalışmaları kamuoyu ile paylaşan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Van Gölü sahillerinde ve derelerde 2009 yılından bugüne kadar düzenli olarak temizlik çalışması yapıldığını, her gün onlarca ekip ile belirlenen sahil ve diğer alanlarda çöplerin düzenli bir şekilde toplandığını açıkladı. Sahil ve diğer alanların temizleme çalışmasını büyük bir emek ve özveri ile yaptıklarını aktaran Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı,” Ancak belediye tarafından temizlenen yerler, yurttaşların duyarsız davranmaları sonucu kısa zaman sonra tekrardan kirlenmektedir. Bilinçsiz kirletme sonucu Van Gölü her geçen gün biraz daha ölüyor. Van Gölü sahilinin temiz kalabilmesi için başta yurttaşlar olmak üzere, kentte bulunan STK’lar, mahalle muhtarları ve Van Gölü’nün kirlenmemesi için sorumluluk sahibi olan tüm kurumların göle sahip çıkmaları ve Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmalara katkı sunması gerekmektedir. Özellikle piknik yapan yurttaşların çöplerini sahile atmamaları yine hayvancılık yapan yurttaşların ise hayvan atıklarını derelere atmamalara gerekiyor” denildi.
Büyükşehir, Van Gölü’nde ilk 6 ayda yüzlerce ton çöp topladı
Devlet Su İşleri (DSİ)’nin sorumluluğuna da dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, DSİ’nin sorumluluğunda bulunan dere ve kanalların temiz kalabilmesi için dere ve kanaların acilen ıslah edilmesi gerektiği belirtildi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, ayrıca Van Gölü ve çevresinde 6 ay boyunca yapılan temizlik çalışmalarını da kamuoyu ile paylaştı. Akköprü Deresi’nin tamamında temizlik çalışması yapan ekipler, derede bulunan atıkların tamamını temizleyerek derenin ıslah edilmesi için önemli çalışmalar yaptı. Kirman ve Kurubaş derelerinin de temizlik çalışmalarını tamamlayan ekipler, burada temizlik çalışması ardından yurttaşların bilinçlendirilmesi amacıyla broşürler dağıttı. Van için hayati önem taşıyan Van Gölü’nde ise temizlik çalışması yapan ekipler yılın ilk 6 ayında ise göl kenarında ve çevresinde yüzlerce ton katı atık topladı. İlçe belediyelerinin destekleri ile yapılan temizlik çalışmaları ile göl de oluşan kirliliğin önüne geçildi. Yine sahile akan bentlerde temizlik yapan ekipler, tıkanan bentleri açarak su taşkınlarının önüne geçti.