Balıkesir Büyükşehir Belediyesi‘nin sorumluluğunda geçtiğimiz yıl 22 olan mavi bayrak sayısı bu yıl 31’e çıkartılıp toplam 8 plaj temizlenerek milyonlarca tatilciyi ağırlamaya hazır hale getirildi.
Ayvalık’ta 11, Burhaniye’de 5, Edremit’te 7 ve Gömeç’te 3 plajda mavi bayrak dalgalanacak sahilde, hummalı çalışmalar tamamladı. Büyükşehir Belediyesi; Sarımsaklı, Antandros, Özdemir Sitesi ve Ocaklar halk plajlarının yanı sıra bu yıl Zeytinli Altınkum, Sarıkız mevki ve Sarımsaklı Maliye Kampı plajlarına da mavi bayrak aldı. Balıkesir; Antalya, Muğla, İzmir, Aydın’ın ardından en fazla mavi bayrağa sahip 5’inci il oldu.
9 noktada can kurtaran hizmeti
İlk belirlemeye göre cankurtaran hizmeti verilecek noktalar ise aşağıdaki gibi belirlendi: Ayvalık Sarımsaklı Plajı’nda iki nokta, Burhaniye Öğretmenler Plajı’nda bir nokta, Edremit Akçay Kordon bir nokta, Edremit Altınoluk Özdemir Halk Plajı’nda bir nokta, Edremit Altınoluk Antandros Halk Plajı’nda bir nokta, Edremit Altınoluk Halk Plajı bir nokta, Edremit Zeytinli Kordon ve Edremit Zeytinli Altınkum Kule Halk Plajı’nda bir noktada hizmet verecek. Bu arada cankurtaran bot jet ve kuleler gerekli hazırlıkları yaparak emniyet şamandıraları çekip görevlerine başladı.
Edremit Körfezi’nin tarihi
Edremit Körfezi, antik olarak Troas, Misya ve Aiolis bölgelerinin kesişimindedir. Bölgedeki en eski kalıntıda Havran ilçesinde İnboğazı Mağarasındadır, yaklaşık MÖ 50.000 yılına tarihlendiriliyor. Thebai ve Lyrnessos körfezin en eski, ve önemli şehirleridir. Bu yüzden bölge için Thebai ovası adı da kullanılır. Bu iki şehir, İlyada da çok sık karşımıza çıkar. Şehirler, Troya savaşına giden Akhalar tarafından yağmalanır. Hektor’un eşi Thebai kralı Eeiton’un kızıdır. Aşilin uğruna savaşı bıraktığı kızda bölgedeki bir Apollon rahibinin kızıdır. Bölge daha sonra önce Midilliden gelen Aioller tarafından kolonileştirilir. Sonra sırasıyla Lydialılar, Persler, İskender İmparatorluğu, Bergama Krallığı ve Romaya bağlanır. Roma ve Bizans zamanında özellikle Adramytteion kenti öne çıkar. Burada bir piskoposluk merkezi bile kurulur. Bizanstan sonra da Selçuklu, Karesi Beyliği ve Osmanlılar bölgeye egemen olur. Kurtuluş Savaşında körfezin kuzeyi boğazlar bölgesine ait tarafsız kısımda yer alırken güneyi Yunanlara vadedilmiş.