İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kirliliği nedeniyle son günlerde sıkça gündeme gelen Riva Deresi ile ilgili sorumluluğun DSİ’de olduğunu açıkladı, isyan etti. DSİ’den ise yanıt gecikmedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Riva Deresi’nde incelemelerde bulundu. Riva Deresi’nin Karadeniz’e döküldüğü noktada tekneye binen İmamoğlu, daha sonra vatandaşlarla bir araya geldi. Burada konuşan İmamoğlu, kirliliği nedeniyle son günlerde sıkça gündeme gelen Riva Deresi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu, isyan etti. Sorumluluğun DSİ’de olduğunu anlatan İmamoğlu, “2009 yılında İBB’nin de içinde olduğu DSİ, İSKİ ve İBB yetkilileri bir toplantı yapıyor. Diyorlar ki, ‘Bu su disiplini, İstanbul’da sıkıntılı. Bizim bunu çözmemiz lazım. Bir kargaşa ve kaos var. Bu çözümü yerine getirmezsek seller, su baskınları, kirlilikler yaşanıyor. Bunları çözmemiz için sorumlulukları paylaşmamız lazım.’ Bakın yazıyor burada, ‘Riva Deresi tümünün ıslahı, Devlet Su İşleri tarafından yapılacaktır.’ Yani buradaki derenin bütün ıslahı, o bahsettiği derenin akışkanlığını engelleyen birikmeler, çevre temizlikleri hatta mülkiyet sorunları, kamulaştırma gibi hususları DSİ üstlenecektir, diye bir süreç tanımı var burada” dedi.
“Sorumluluğu onlara ait”
İmamoğlu, “Sadece Riva deresi değil Ağva, Kilyos, Kabaköz dereleri de dahil. Özellikle bu tarz Karadeniz’e akan derelerin ıslah gibi süreçlerin denetimi DSİ’ye ait. Sayın Bakan’a hatırlatayım; DSİ, İBB’ye ait bir kurum değildir. DSİ, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait bir kurumdur. Bakan bir şey açıklıyor; ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, Beykoz Belediyesi ile yapacağız.’ Bölücülük oraya ait! Niye? Sorumluluk sana ait. Sorumlu DSİ ve Şehircilik Bakanlığı” diye konuştu.
“Buraya çözüm için geldik”
Riva Deresi ile ilgili sorumluluğun 2009’da Devlet Su İşleri tarafından alındığını ifade eden İmamoğlu, “Ne diyorlar, ‘Biz 11 yılda yapmadık, yapamadık. Sen, 11 ayda yap!’ Hem de yetkin yok. Ona rağmen yap. Az önce dereden ayrılırken bir tesiste indik. Bir vatandaşımız, ‘Biz 99-2000’de burada neredeyse dereye giriyorduk’ dedi. Şimdi; ‘Biz 11 yılda burayı perişan ettik sen gel 11 ayda çöz!’ Biz çözüm için geldik; tabii ki çözeceğiz. Bütün yokluğa ve sıkıntıya rağmen çözeceğiz. An önce Genel Müdür’ün anlattığı 1 milyar liraya yakın yatırımı da buraya yapacağız. Bütün engellemelere rağmen, finansal anlamda bizi zora sokan girişimlere rağmen yapacağız. Kaynağımızı üretiriz. Gerekirse ekstra kaynak buluruz” ifadelerinde bulundu.
“Yazık bu memlekete”
İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kabiliyetli insanlarız, kabiliyetli bir şehrimiz var. Buluruz ve yaparız, yapacağız da. Buradan Sayın Bakan’a tavsiyede bulunuyorum. Diyorum ki, ‘Siz bu ülkenin atanmış bir bakanısınız. Konuşurken siyasi cümleler yerine mesleğinizin, görevinizin gereğini yerine getirmenizi size tavsiye ediyorum. Bu konuşmayı yine bir talimatla mı yaptılar bilmiyorum. Bunu yapmayın. Yazık bu memlekete. Bu şehre yazık. 11 yılda yapmadığınız işleri, 11 ayda suçlu arar gibi davranarak hiç kimseyi anlatamazsınız. Kendinizi aldatırsınız; bence kendinizi bile aldatamazsınız. Akşam eve gidip aynaya baktığınızda, ‘Ben bu lafı nasıl ettim’ diye yüzünüz kızarır. Yapmayın böyle.”
DSİ’den İmamoğlu’na yanıt
DSİ’den ise İmamoğlu’na yanıt gecikmedi. DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “7-8-9 Eylül 2009’de İstanbul genelinde yaşanan sel felaketi sonucu AKOM’da alınan kararlar doğrultusunda, Karadeniz’e ve baraj rezervuarlarına dökülen derelerin ıslah, bakım ve işletme sorumluluğu DSİ’ye verilmiştir. Marmara Denizi’ne ve boğaza dökülen derelerin sorumluluğu ise İSKİ’ye verilmiştir. Bu kapsamda DSİ 14. Bölge Müdürlüğümüz, Asya yakasında 52. Avrupa yakasında ise 70 olmak üzere toplam 122 adet derenin Islah Uygulama Projeleri ve Kamulaştırma Planlarını hazırlamıştır. Söz konusu dere güzergahlarının imar planlarına işlenmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına (İBB) göndermiştir. 2010/5 Sayılı ‘Akarsu ve Dere Yataklarının Islahı’ Başbakanlık Genelgesinin 9. Maddesi gereğince; dere ıslah güzergahlarının kamulaştırmalarının İBB Başkanlığı, dolayısıyla onun görevlendirdiği İSKİ Genel Müdürlüğünce yapılarak DSİ’ye ihtilafsız olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Böylelikle söz konusu dere ıslah projelerine yönelik yapım ihaleleri DSİ tarafından gerçekleştirilebilecektir” denildi.
“Kamulaştırma çalışmaları gerçekleştirilmedi”
Ancak İBB tarafından kamulaştırma çalışmaları gerçekleştirilemediğinden, DSİ tarafından ıslah projelerinde yapım aşamasına geçilemediğinin anlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Riva Deresi’nde istisnai olarak Ömerli Barajı’ndan itibaren başlayarak Beykoz sınırına kadar olan kısımda DSİ tarafından ıslah inşaatı çalışmaları 2012 yılında gerçekleştirilmiş olup, devam eden kamulaştırma problemleri sebebiyle Beykoz ilçe sınırlarından ileriye doğru çalışmalar devam ettirilememiştir. Devam eden süreçte, Riva Deresi yan kollarında ıslah projeleri ve kamulaştırma planları da 2014 ve 2015 yıllarında tamamlanarak İBB’ye gönderilmiş olup, halen kamulaştırmaları yapılarak DSİ’ye teslim edilmeleri beklenmektedir. Riva deresi ana kolunda ise 2014 Yılında Beykoz Belediyesi ile Genel Müdürlüğümüz arasında protokol çerçevesinde Beykoz Belediyesi tarafından ‘Riva Deresi Çevre Koruma, Su Güvenliği/Yönetimi Projesi ile Kentsel Tasarım Peyzaj Projesi Hazırlanması’ işi ihale edilmiş olup; yapılan protokol gereği DSİ 14. (İstanbul) Bölge Müdürlüğümüzce Su güvenliği konusunda teknik kontrollük hizmeti verilmeye devam edilmektedir. Gelinen noktada Riva Deresi ve Yan kolları planlama ve kati proje çalışmalarının (üst havza tedbirleri ile birlikte bir bütün olarak) 2020 yılı içerisinde tamamlanması