- Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UNESCO Dünya Mirası Komitesi ülkelerinin daimi büyükelçileri ve UNESCO Genel Merkezi yöneticileri ile bir araya geldi.
- Başkan Altepe’den kentle ilgili bilgiler alarak, şehrin tarihi ve turistik mekanlarını da ziyaret eden UNESCO’lu konuklar, Bursa’yı çok sevdiklerini ve bu şehirde kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi ziyaret eden UNESCO Dünya Mirası Komitesi ülkelerinin daimi büyükelçileri ve UNESCO Genel Merkezi yöneticileri, kente bir kez daha hayran olduklarını söyledi.
Bursa’nın değerlerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesinin ardından İznik’in de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesiyle ilgili çalışmaları hızlandıran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UNESCO üst düzey yöneticileri ile bir araya geldi. Finlandiya, Lübnan, Polonya, Portekiz, Kore ve Azerbaycan’dan gelen UNESCO Dünya Mirası Komitesi ülkelerinin daimi büyükelçileri ve UNESCO Genel Merkezi yöneticileri, Başkan Altepe’yi Heykel’deki Tarihi Belediye Binası’nda ziyaret etti. Bursa’ya bir kez daha hayran olduklarını belirten konuk yöneticiler, Başkan Altepe’yi kente değer katan çalışmalarından dolayı tebrik etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın ‘evrensel bir değer’ olduğunu söyleyerek, “Bursa, farklı bir şehir, bir tarih başkenti. Birikim açısından her alanda İstanbul’dan sonra ikinci sırada olan Bursa, şu anda en baskın haliyle ise bir sanayi şehri. İpek yolu ve Baharat yolu gibi ticaret yolları üzerinde bulunan önemli bir ticaret şehri de olan Bursa, aynı zamanda sahil, termal ve tarım şehri… Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa’da bizler de Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarihi birikimi ayağa kaldıralım istiyoruz” dedi.
Müze kent Bursa
Bursa’nın anıtsal yapılarının restorasyon çalışmalarından da konuklarına bahseden Başkan Altepe, “Bursa’daki tarihi yapıları ayağa kaldırdık, şimdi de yeraltında kalan tarihi eserleri öne çıkarmayı hedefliyoruz. Bu eserler aynı zamanda işlevlendiriliyor. Böylece Osmanlı Türk kültürünün yaşadığı bir kent olarak bu yapıların değerlendirilmesini sağlamış oluyoruz. Bursa, önemli bir ‘müze kent’ ve ‘yaşayan canlı bir tarih şehri’ oluyor” diye konuştu.
Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’nın somut eserlerinin yanı sıra somut olmayan tarihi miras için de çalışmalar yaptıklarını anlattı. Kent kültürü üzerine 300’ü aşkın kitap bastıklarını hatırlatan Altepe, son kurulan 53 kent müzesine de Bursa’nın danışmanlık yaptığını kaydederek UNESCO temsilcilerinin sorularını da cevapladı.
UNESCO’lu konuklar ise tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkati çeken Bursa’yı çok beğendiklerini ve bu şehirde kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini belirtti. Konuklar, Bursa gezileri sırasında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren en önemli değerlerden Muradiye Külliyesi ve Cumalıkızık ile Bursa Karagöz Müzesi, Esat Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri Müzesi, Bursa Kent Müzesi, Irgandı Köprüsü ile Yeşil Türbe ve camisini de gezdi.