Dış Ticaret Bilgilendirme seminerine yoğun ilgi.İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Dış Ticaret Bilgilendirme semineri düzenlendi.Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinasyonunda, Uludağ İhracatçı Birlikleri işbirliğinde gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinasyonunda, Uludağ İhracatçı Birlikleri işbirliğinde; İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ev sahipliğinde düzenlenen Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerine yoğun katılım gösterildi.
İHRACATTA SAĞLANAN DESTEKLER
Düzenlenen seminerde “İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları” başlığı altında sunumunu gerçekleştiren Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Zeynep Sezen, “Devlet destekleri Ticaret Bakanlığında 2 Genel Müdürlük altında yürütülüyor. Biri mal ihracatına yönelik destekleri sağlayan İhracat Genel Müdürlüğüdür. Bir diğeri ise döviz kazandırıcı hizmetlere ilişkin destekleri yürüten Serbest Bölgeler ve Yurtdışı Yatırımlar Genel Müdürlüğümüz bulunmaktadır.”
HİZMET SEKTÖRÜNDE SAĞLANAN DEVLET DESTEKLERİ
“Hizmet Sektöründe Sağlanan Devlet Destekleri” başlığı altında bir sunum gerçekleştiren Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Mütercimi Ayben Çevik ise, Türkiye’de yerleşik olup döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin yararlanabileceği Sağlık Turizmi, Bilişim, Eğitim, Film, Yönetim Danışmanlığı, Yayıncılık ve Lojistik sektör destekleri bulunduğunu ifade etti.Sektörlere göre farklı yüzde ve miktarlarda destekler verildiğini belirten Çelik, desteklerden faydalanabilmek için Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğüne ödemenin/harcamanın/faaliyetin yapıldığı tarihten itibaren en geç 1 yıl içerisinde Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) aralığıyla elektronik imza kullanılarak başvuru yapılması gerektiğini belirtti. Çelik ayrıca, destek başvurularında harcamadan önce ön ödeme yapılmadığını ve ödemelerin bankacılık kanalıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.
E-TİCARET VE E-İHRACAT HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Son olarak konuşan World E-Commerce Forum (WORLDEF) Eğitim Direktörü Orxan Isayev, “E-Ticaret ve E-İhracat Uygulamaları” konularına değindi. Isayev, dünya ticaretinin E-Ticaret ve E-İhracat eksenine doğru evrildiğini ve bu noktada atılım yapmayan işletmelerin uzun vadede yok olmaya mahkûm olduğunu ifade etti.E-ticaret sektöründe Amazon ve Ali Baba gibi firmalarının başta olduğunu ve Türkiye’den de bu tarz markaların çıkması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bunun Türkiye ekonomisinin büyümesi noktasında hayati önem taşıdığını aktardı.