İhtiyaç sahiplerine dağıttığı yemeklerin ham maddesini üreticiden doğrudan almaya başlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, pişirme işlemini kendi mutfağında yaparak tasarruf da sağlayacak.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, tüm belediye birimlerinde tasarruf alışkanlığını yaygınlaştıran ve yerli üretimi teşvik eden uygulamaları birer birer hayata geçiriyor. Hizmet alımı yerine belediye birimlerinin kendi üretimlerini artırmaya yönelik projelerle diğer belediyelere örnek olan Büyükşehir Belediyesi, EGO Mutfağı’ndan sonra BELPA A.Ş. bünyesinde yeni bir mutfak daha kurdu. Sosyal belediyecilik anlayışıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara yemek dağıtan Büyükşehir Belediyesi, BELPA Mutfağı’nda yerli üreticilerden satın aldığı ürünleri pişirecek.
Tasarruf amacıyla projeler geliştiriliyor
Başkent ekonomisini canlandırmayı amaçlayan Başkan Yavaş’ın talimatıyla, yerel üreticilerin elinde kalan ürünler satın alınmaya başlandı. Sosyal yardım kapsamında ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıttığı yemeklerin ham maddelerini ihaleyle dışarıdan temin etmek ya da hizmet alımı yapmak yerine üreticiden doğrudan almaya başlayan Büyükşehir Belediyesi böylece kendi mutfağında pişirerek tasarruf da sağlayacak.
Sosyal yardımın kapsamı genişletilecek
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Necip Özkan, ilçeleri gezerek, üreticilerin elinde kalan ürünleri tespit ettiklerini ve satın aldıklarını söyledi. Ankara’da sosyal yardım alan daha geniş kitlelere ulaşmayı amaçladıklarını belirtti. Özkan, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın talimatlarıyla yerel üreticiden alınan mahsulü, belediyemiz imkanlarıyla kurduğumuz bu mutfakta değerlendireceğiz. İlk etapta Şefkat Evleri ile Engelli Okulları’na, bir süre sonra da belirli bölgelerde açılacak çadırlarda yoksul ailelere yemek çıkartacağız” dedi.
Kapasitenin 15 bine çıkarılması hedefleniyor
BELPA A.Ş. bünyesinde kurulan mutfak hakkında bilgi veren BELPA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ferhan Özkara ise, mutfağın ortalama 10 bin kişiye yemek çıkarma kapasitesi olduğunu ve bu sayıyı 15 bine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Büyükşehir Belediyesi’nin dışarıdan değil, üreticiden alarak pişireceği yemekler sayesinde büyük bir tasarruf sağlayacağına dikkat çeken Özkara, şu bilgileri verdi:
“Kamuoyuna verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz. Başkanımızın talimatıyla 25 ilçemizde üreticilerden tedarik edilen malzemeleri mutfağımızda işleme alarak sosyal yardım alan vatandaşlara ulaştırıyoruz. 40 personelimiz, özenle seçilen sağlıklı malzemeleri, hijyenik koşullarda bir araya getirerek birbirinden farklı lezzetler ortaya çıkartıyor. Bu yemekler günlük olarak 43’ü engellilere ait okullar, 6’sı Büyükşehir bünyesindeki Şefkat Evleri ve Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi olmak üzere 50 ayrı noktaya dağıtılıyor.”