Ormanya, 7 milyonu aşkın ziyaretçi sayısıyla, 2019 yılının en çok ziyaret edilen doğal yaşam parkı oldu. Alanında Avrupa’nın en büyüğü olan Ormanya’da etkinlik odaklı yeni çalışma alanları da yapılıyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin prestij projelerinden biri olan doğal yaşam parkı Ormanya, 2019 yılında 7 milyon 211 bin ziyaretçiyi ağırladı. Ormanya, hayvanat bahçesi, vahşi yaşam alanı, karavan ve çadır kamp alanı gibi ana bölümleriyle oldukça yoğun bir yıl yaşadı. Ormanya’da yılın gözdesi küçük evleriyle ziyaretçileri masalsı bir dünyaya götüren Ormanköy oldu. BKM tarafından çekilen ‘‘Gamonya: Hayaller Ülkesi’’ adlı fantastik filmin 10 Ocak’ta vizyona girmesiyle birlikte Ormanköy’e ilginin daha da yoğunlaşması bekleniyor.
Doğal yaşam parkı Ormanya’ya yoğun ilgi
Önemli Doğa Turizmi destinasyonları arasında kısa sürede yerini alan Ormanya; İstanbul, Eskişehir, Konya, Ankara, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Edirne gibi şehirlerden çıkışlı, önemli turizm acentelerinin düzenlediği binlerce turun öncelikli rotasında yer almayı başardı.
Doğal yaşam parkının yeni sakinleri
Diğer yandan Ormanya’nın bir başka dikkat çeken bölümü Vahşi Yaşam Alanı’ndaki kızıl geyik, alageyik, karaca, ceylan ve yılkı atları bölümlerindeki üreme sayılarındaki artış yüzleri güldürdü. Doğal ortamlarında yaşayan kızıl geyik, karaca, alageyik, ceylan, ve yılkı atı bölümlerinde toplam 43 yeni yavru parkın sakinleri arasına katıldı. Alanda üretilen kızıl geyik, karaca gibi doğada popülasyonu azalan türlerin sayısı yeteri kadar arttığında Kocaeli’deki uygun doğal yaşam alanlarına salınması hedefleniyor.
Yaklaşık 3 bin 500 kampçıyı ağırladı
Karavan ve Çadır Kamp alanı ulusal ve uluslararası seyahatlerde gözde konaklama yerleri arasında yerini aldı. Yerli doğa tutkunlarının yanı sıra Almanya, Bulgaristan, Amerika, Güney Kore, Fransa, İsviçre ve İngiltere gibi ülkelerden turistleri de ağırladı. Ormanya kamp alanı, 900’ü turist olmak üzere 3 bin 400 kampçıya ev sahipliği yaptı.
Doğa Okulu’nda 3 bin öğrenci eğitim altı
Doğa Okulu, 7-14 yaş arasındaki çocukların beş farklı programla doğayı keşfetmelerine olanak sağlıyor. Doğa Kâşifleri, Orman Sanat Atölyesi, Çevre Dedektifleri ve Çalışkan Çiftçiler olarak 2018’de eğitim vermeye başlayan okulda, 2019 itibariyle Doğanın Şefleri eğitimi de veriliyor. Çocukların doğa ile etkileşimlerini artırmak için düzenlenen eğitimlerde 2019 yılı boyunca beş farklı programdan tam 2 bin 846 öğrenci faydalandı.
Yaban hayvanları tedavi edilip geri salınıyor
Ormanya’da bulunan Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi yaban hayatı sağlığı ve rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor. Yaban hayvanlarına yönelik çalışmaları ile sık sık gündeme gelen merkez, geçtiğimiz yılda birçok zorlu ameliyatı ve tedaviyi başarıyla tamamladı. Merkezde, yıl boyunca karaca, kızıl geyik, tilki, çakal, porsuk gibi 778 hayvan tedavi edildi. Doğan, şahin, baykuş gibi 94 yaban kuşu da tedavi edilip doğal yaşam alanına geri salındı.
Etkinlik odaklı yeni çalışma alanları yapılıyor
Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı Ormanya, ziyaretçilerine 2020 yılında da birbirinden farklı etkinlik imkanı sunacak. Ayrıca yılın ilk çeyreğinde Kuş Gözlem Alanı ve Sportif Olta Balıkçılığı gibi etkinlik odaklı alan çalışmalarını ziyaretçileriyle buluşturmayı hedefliyor.