Bodrum’da 2017 yılında meydana gelen 6,6 şiddetindeki depremde ağır hasar gören 26 adet tescilli yapı restore edilerek yeniden ayağa kaldırılacak.
MUĞLA – Bodrum’un tarihini ve özgün kent dokusunu yansıtan ve 2017 yılındaki deprem nedeniyle ağır hasar gören yapılar yeniden hayat bulabilecek. Yaşanan depremin ardından Muğla Valiliği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi ekipleri koordinasyonunda, ilçe genelinde hasar gören yapıların tespitleri yapıldı. Yapılan bu tespitler sonucunda ağır hasarlı, yıkılmış, can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturan taşınmaz kültür varlığı niteliğinde ve gelecek nesillere aktarılması önem arz eden 26 adet yapı belirlendi.
Hasar alan yapılar belgelendi
Bodrum Belediyesi, ilçenin mimari kültürünü yansıtan yapıların sahipleri adına harekete geçerek Etüt Proje Müdürlüğü’nü görevlendirdi. Ekipler, 26 adet tescilli yapının 3 boyutlu lazer tarama yöntemiyle belgelendirilmesi çalışmalarını gerçekleştirdi. Bu yapılar arasında Kızılağaç’taki bir sarnıç, Gümbet’teki ağır hasarlı olan yel değirmenin de olduğu, vatandaşlara ait tarihi nitelikteki binalar da var.
Restorasyon projeleri hazırlanacak
Belgeleme çalışmaları sonucunda tescilli taşınmaz kültür varlığı niteliğindeki yapılar için mevzuat gereği rölöve çalışmalarına ait altlıklar oluşturuldu. Hazırlanan 3 boyutlu lazer tarama ölçümü verileri doğrultusunda tescilli yapılar için restorasyon projeleri hazırlanabilecek. Vatandaşlar rölöve projeleri için gerekli olan altlık belgelerini Bodrum Belediyesi’nden ücretsiz olarak temin edebilecek.