İstanbul’da kent içi ulaşımın en önemli enstrümanı İstanbulkart, kullanıcı açısından İstanbul sınırlarından çok daha geniş bir alana yayılıyor. Türkiye’de 20 milyon aktif İstanbulkart bulunuyor. Bu sayı Türkiye’nin en büyük bankasının kart sayısının iki katından fazla. İstanbulkart’ın bugünkü piyasa değeri 3 milyar dolara ulaşmış durumda.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul’u dünyanın en akıllı kentlerinden biri yapmayı hedefliyor. Kent yaşamında otomasyona ağırlık veren İBB İstanbulkart’ı her alanda geçerli kılacak bir çalışma yürütüyor. Bu çalışma, İstanbulkart‘ı günlük yaşamın her alanında geçerli kılmayı öngörüyor.
Bilişim Kongresinde Akıllı İstanbul
Geçtiğimiz gün yapılan 13. İstanbul Bilişim Kongresi kapsamında yer alan “Akıllı Şehirler” oturumunda İBB’nin bilişim konusunda yaptığı çalışmalar ele alındı. Oturumda İBB’nin bilişim ile ilgili süreçlerini yöneten isimler önemli açıklamalar yaptı. Türkiye Bilişim Derneği ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen kongrede, oturumun moderatörlüğünü İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Erol Özgüner yaptı. Oturumun konuşmacıları ise BELBİM A.Ş. Genel Müdürü Yücel Karadeniz, İSTTELKOM A.Ş. Genel Müdürü Nihat Narin, İSBAK A.Ş. Genel Müdürü Esat Temimhan ve UGETAM A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Edin oldu.
Altyapı yoksa “Akıllı Şehir” de yok
Oturumda ilk sözü alan İSTTELKOM A.Ş. Genel Müdürü Nihat Narin, İSTTELKOM A.Ş.nin “Akıllı Şehirler” için gereken temeli sağladığını söyledi. Narin şehir yaşamının otomasyona geçmesine ya da ‘Endüstri 4.0’ın hayata geçmesine yardımcı olabilecek en önemli unsuru kurum olarak kendilerinin sunacağını ifade etti.
Nihat Narin “Yaptığımız işin önemini anlamak için Dünya’yı anlamamız gerekiyor. Dünyanın Telekom altyapısı yeni işlevler yükleniyor. Altyapının iyi ve mükemmel olması Telekom operatörleri için bir katma değer olmaktan çıktı. Bu işi artık altyapı şirketleri yapacak” dedi. Sözlerini “Eğer altyapı yoksa ‘Akıllı Şehir’ de yok” diye bitiren Narin “Biz İBB’de Telekom altyapısının sağlıklı işleyebilmesi için bütün tecrübemizi ortaya koyacağız” diye konuştu.
İstanbul’da yeni bir dönem başladı
Oturumda ikinci sözü alan İSBAK A.Ş. Genel Müdürü Esat Temimhan ise İstanbul için yeni bir dönem başladığını söyleyerek, “Bu yeni dönemde bizlerin görevi İstanbul halkının mevcut sorunlarına akıllıca çözümler getirmek, İstanbullulara dokunan çözümler geliştirmek şeklindedir” dedi.
İSBAK A.Ş. personelinin yüzde 10’unun AR-GE faaliyeti yürüttüğünü belirten Temimhan bu ekibin içinde yüksek lisanslı, doktoralı kimselerin de olduğunun altını çizdi. Temimhan şehrin ihtiyaçlarına akıllıca çözümler üretmenin ‘Akıllı Şehir’ anlamına geldiğini ifade ederek bütün fikirlere, her türlü katkıya açık olduklarını söyledi.
20 milyon İstanbulkart’lı
Temimhan’dan sonra sözü alan BELBİM A.Ş. Genel Müdürü Yücel Karadeniz de, “İstanbulkart bugüne kadar ulaşım kartı olarak kullanıldı. Biz bu ulaşım kartını şehrin yaşamının merkezine koyarak dönüştürüyoruz” dedi. 20 milyon aktif İstanbulkart olduğunu söyleyen Karadeniz, bu kartı sadece İstanbulluların kullanmadığını söyledi. Bu sayının Türkiye’nin en büyük bankasının kart sayısından bile iki kat büyüklükte bir sayı olduğunu belirten Karadeniz, İstanbulkart’ın bugünkü değerinin 3 milyar dolara ulaştığını vurguladı.
Karadeniz’in ifadesine göre 2020’nin ilk yarısında İstanbulkart büyük marketlerde, kentteki kafelerde ve zincirlerde geçerli hale gelecek ve İstanbulkart ile alışveriş yapılabilecek. Müze Kart ile de birleşmesi öngörülen İstanbulkart bir şehir kartına dönüştürülecek.
“Neyin üstünde olduğumuzu bilmiyoruz”
İstanbul Bilişim kongresinde söz alan UGETAM A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Edin, İstanbul’un yer altı konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığının altını çizdi. Prof. Dr. Edin, “Tarihi Yarımada’da hangi borunun nereden geçtiği, borunun vanasının en son ne zaman bakımının yapıldığı bilinmez. Sonuç olarak da biz bugün neyin üzerinde oturduğumuzu bilmiyoruz. Deprem tarafında, doğalgaz ve su tarafında hangi risklerle karşı karşıya olduğumuzu bilmiyoruz” derken altyapı envanterinin çıkarılmasının önemine işaret etti.
10 bin genç lider adayı geliyor
UGATEM A.Ş.nin bu çalışmalar dışında eğitim faaliyetleri de yürüttüğüne değinen Prof. Dr. Edin yaklaşık 10 bin genç yetenek için “Genç Liderler Yetiştirme Programı” başlatılacağını duyurdu.
“Veri, yeni dönemin petrolü, altını”
Konuşmalar sonunda söz alan İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Erol Özgüner de bütün bu girişimleri yönetebilmek için bir “Büyük Veri” platformuna ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Şu aşamada İBB’de bu konu ile ilgili entegrasyonun sağlandığına dikkat çeken Dr. Özüner sıradaki işin bu verinin anlamlandırılması ve sonrasında da çözümlerde kullanılması olduğunu söyledi. Yeni dönemin petrolü, altını veri olarak değerlendiriliyor diyen Dr. Özgüner “Zemin İstanbul”da yürütülen bir çalışma ile İstanbul’un bu verisinin “Açık Veri” haline geleceğinin müjdesini de verdi.