Tarımsal Kalkınma Çalıştayı sona erdi
Bir turizm kenti olan Bodrum’da, bölgenin tarımsal potansiyelini değerlendirmek , yerel ve sağlıklı gıda üretmek için önemli çalışmalar yapılıyor. Kentte Bodrum Belediyesi’nin öncülüğünde Tarımsal Kalkınma Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda tarım-turizm entegrasyonu için yol haritası çıkarılarak Bodrum üreticisinin desteklenmesi ve tarım ekonomisinin geliştirilmesi ele alındı.
Bodrum Belediyesi’nce, yörede kırsal kalkınmayı sağlamak ve tarım-turizm entegrasyonunu gerçekleştirmek amacıyla düzenlenen “1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı”nın sonuç bildirgesi açıklandı. Mumcular Meydanı’nda gerçekleşen açıklamaya Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, siyasi temsilciler, Belediye Başkan Yardımcıları, STK temsilcileri, akademisyenler, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kadın üretici desteklenecek
Bildirgede, Bodrum’da kadın üreticilerinin desteklenmesi ve yerel işletmelerin kooperatif çatısı altında birleştirilmesi ile ekolojik turizm konusunda atılacak adımlara dikkat çekildi. Bildirgede ayrıca, arıcılık, tıbbi aromatik bitkiler ve Karaova’da yetiştirilen ürünlerin üretim, satış, pazarlama ve tanıtımı konusunda yapılacak çalışmalar sıralandı.
Bodrum Belediyesi tarafından farklı üniversitelerden akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve tarım kooperatiflerinin temsilcileri ile uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen Bodrum 1. Tarımsal Kalkınma Çalıştayı, iki günlük atölye çalışmalarının ardından Karaova etkinlikleriyle sona erdi. Çalıştay Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın talimatıyla başlatılan “kırsal kalkınma” programının önemli bir adımını oluşturuyor. Çalıştayda Bodrum’daki tarım ve turizmin geleceği konuşuldu, tarım-turizm entegrasyonu için yol haritası çıkarılarak Bodrum üreticisinin desteklenmesi ve tarım ekonomisinin geliştirilmesi ele alındı.
Tarım ve turizmin entegrasyonu sağlanacak
Bodrum’da tarımın turizm ile entegrasyonunu hedefleyen kalkınma hamlesi kapsamında, öncelikle yörenin tarım ve turizm envanteri çıkarılacak. Ayrıca katma değeri yüksek ürünlerin üretimi desteklenecek ve üreticilere eğitimler verilerek, sadece kırsal turizme yönelik konaklama tesisleri oluşturulacak. Bodrum Belediyesi, bu amaçla imar planlama çalışmalarına öncülük edecek.
Tarımsal Kalkınma Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından Mumcular’daki etkinlikte kamuoyuna duyuruldu.
Çalıştayın sonuç bildirgesinde, Bodrum bölgesinde tarımsal üretim kooperatiflerinin kurulması, kadın üreticilerin desteklenmesi, kırsal ve ekolojik turizm, tarımsal üretimde geri dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi ve Bodrum’a özgü tarım ürünlerinin satış, pazarlama tanıtım ve markalaşma sürecine ilişkin yol haritası oluşturuldu.
Tarımsal Kalkınma Çalıştayı sonuç bildirgesi şöyle:
1. Bölgede Tarımsal Üretim Kooperatifi (Kırsal Kalkınma Kooperatifi ) kurulacak ve içinde Kadın üretiminin desteklenmesi ile ilgili yerel küçük işletmeler kooperatifin ana hedefinde bulunacaktır.
2. Ekolojik turizm, Kırsal turizm konusunda çalışmalar yapılacaktır.
3. Arıcılık ve arı yetiştirme merkezi kurulacak üreticiler apiterapi ve apiturizm konusunda desteklenecektir.
4. Tarımsal atıkların(budama artığı dal vs.)geri dönüşümü yapılarak kompost gübresi üretilecek ve çiftçilere dağıtılacaktır.
5. Tarımsal ürünlerin pazarlanmasına Belediye olarak destek verilecektir.
6. Gençleri tarıma çekmek için çalışmalar yapılacaktır.
7. Tıbbı aromatik bitkiler ve bunlardan üretilen uçucu yağ üretimi desteklenecektir.
8. Bodrumda bitki ve hayvansal ürün üretimi ile ilgi bilgiler oluşturulacaktır.
9. Bodrum Hal’inde Üretici Birliklerine ürün satışı konusunda kolaylıklar sağlanacaktır.
10. Tarım üretim konusundaki örnek işletmeler desteklenecektir.
11. Üniversite öğrencilerini desteği ile sosyal medya üzerinden Bodrum Markalı Ürünlerin pazarlanması için çalışmalar yapılacaktır.
12. Bölgelere göre üretim planlamaları yapılacaktır.
13. Belediyenin yetkisinde bitkisel ve hayvansal üretim merkezlerine ve ürünlere eko üretim güvencesi ile Yeşil bayrak sertifikası verilerek kalite güvenlik sistemi kurulacaktır.
14. Bodrum markalı butik ürünler üreten işletmeler desteklenecektir.
15. Gıda A.Ş.’ nin tüzüğü kooperatiflerle ortak çalışmalara yapılacak şekle dönüştürülecektir.
16. Yağmur suyu hasadı için göletler oluşturulacaktır.
17. Bağcılık ve şarap üretimi desteklenecektir.
18. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin bölgedeki etkileri tespit edilecektir.
19. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin (örneğin ,süt, et ,zeytin ,mandalina) işlenmesi ve paketlenmesi ile ilgili tesislerin kurulacaktır.
20. Tarım ve turizm envanterinin yenilenmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılacaktır.
21. Envanterden sonra üretim ve ürünle ilgili öncelikler ve hedef kitleler belirlenecektir.
22. Kooperatif üyesi üreticilere pazarlarda öncelik sağlanacak ve pazarlama ile ilgi alternatif sunulacaktır.
23. Kooperatif bünyesinde ortak makine parkı kurulacaktır.
24. Bodrum bölgesi endemik bitkileri ile ilgili çalışmalar yapılacaktır.
25. Bölgemize adapte olabilecek katma değeri yüksek ürün üretimi konusunda yeni çalışmalar planlanacaktır.
26. Bütün tarımsal üretimler ve ürünle ilgili Üreticiye Sertifikalı Eğitimler düzenlenecektir.
27. Arazi büyüklüğü 5 dönümün üzerinde olan mandalina bahçeleri, zeytinlikler ve üzüm bağları gibi alanlara sadece kırsal turizme yönelik 750 m2 yi geçmeyecek konaklama tesisi yapılabilmesi için gerekli imar planlama çalışması yapılacaktır.
28. Belediyenin önderliğinde yerelden yetkin ve bilimsel kişilerden oluşan danışma ve çalışma grubu oluşturulacak ve stratejik plan ortaya konulacaktır.
Karakılçık toprakla buluştu
Bildirgenin okunmasının ardından sembolik zeytin fidanı dikimi gerçekleştirilirken, Bodrum Belediyesi’ne ait tarım alanında da, besin değeri yüksek olan ve Karaova bölgesindeki çiftçilerden elde edilen ata tohumu Karakılçık Buğdayı toprakla buluşturuldu.