Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Gürcistan üzerinden kaçak yollarla Türkiye’ye sokulmaya çalışılan al yanaklı yavru su kaplumbağalarına yuva oldu.
Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince, Sarp Gümrük Kapısı’nda bir otomobilde, 9 karton koli içinde ele geçirilen 3 bin 400 al yanaklı yavru su kaplumbağasının yeni mekânı oldu. Piyasa değerinin 200 bin lira olduğu söylenen su kaplumbağaları, hayvanat bahçesi ekiplerince tedavi altına alındı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğal Parklar Genel Müdürlüğü Artvin Şube Müdürlüğü’nden su dolu kaplarla Hayvanat Bahçesi’ne transfer edilen su kaplumbağaları, deneyimli ekiplerce tedavi edildi. Yavru kaplumbağalar belirli büyüklüğe geldiğinde özel havuzlara bırakılarak ziyaretçilerle buluşturulacak.
Ölümden döndüler
Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Celal Özsöyler, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Hayvanların çok kötü koşullarda sınırdan geçtiğini belirten Özsöyler, süreci şöyle anlattı: “Gürcistan’dan kaçak yollarla Türkiye’ye sokulmak istenen al yanaklı küçük kaplumbağalar, gümrük muhafaza memurları tarafından 9 karton kutuda ele geçirildi. Yaklaşık 3 bin 400 su kaplumbağasının bize gönderileceği beyan edildi, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne getirildi. Burada kendilerini karantina akvaryumunda muhafaza ediyoruz. Hayvanlar uygun koşullarda taşınmadıkları için bazıları telef olmuş ve bazıları da kötü durumdaydı. Uzman arkadaşlar tarafından gerekli bakım ve tedavileri yapılıyor. Şu anda durumları iyi. Kaplumbağalar, belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra havuzlarımıza bırakacağız.”
Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin dünyanın dördüncü, Avrupa’nın üçüncü, Türkiye’nin de en büyük hayvanat bahçesi olduğu belirtiliyor.
Kısaca al yanaklı su kaplumbağası:
Al yanaklı su kaplumbağası (Trachemys scripta elegans), Emydidae familyasına ait bir kaplumbağa alt türü olup Singapur kaplumbağası olarak da bilinmektedir. Al yanaklı su kaplumbağasının anavatanı Kuzey Amerika’nın güney bölgeleri olan, Florida ve Meksika’dır. Al yanaklı su kaplumbağaları yaklaşık 1,5 kg’lık bir ağırlığa; dişiler 35 cm, erkekleri de 25 cm’lik uzunluğa erişirler. Doğru bakıldığında 30 yıl yaşayabilirler. Beş yaşında bir erkek al yanaklı su kaplumbağası 13 cm, dişi ise 17 cm. büyüklüğündedir. Kuru ve soğuk havaya karşı oldukça hassas olan al yanaklı su kaplumbağaları omnivordur yani hem hayvansal hem de bitkisel besinlerle beslenebilir.