Başkan Muhittin Dalgıç, “Alaçatı ve çeşme Kale Koruma İmar Planları”yla, tarihi evlerin koruma altına alınmasına öncülük ediyor. Belediye, tarihi mekanları yaptığı yatırımlarla günümüze kazandırıyor.
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Büyükşehir yasasından önce belde olan Alaçatı’daki belediye başkanlığı döneminde, buradaki tarihi evleri koruma altına aldı. Dalgıç, simge haline gelen tarihi değirmenleri ve Alaçatı’nın merkezinde yer alan ve günümüzde cami olarak kullanılan eski kilisenin de restorasyonunu yaparak günümüze kazandırdı. Başkan Dalgıç, Çeşme Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Çeşme Kalesi’nin arkasında kalan bölgenin ‘Koruma İmar Planları’nı hazırlatıp onaylattı. Tarihi evlerin yok olmasını ve çarpık yapılaşmayı da engelledi. Dalgıç, Çeşme merkezindeki tarihi hamamın ilk yapıldığı halinin ortaya çıkarılmasını ve 1 milyon 743 bin liraya restore edilmesini sağladı.
330 bin TL’ye yaptırdı
Dalgıç, Çiftlik Mahallesi’ndeki harap durumda olan Rum Mezarlığı ve Kemik Odası’nın da belediye tarafından 330 bin liraya restorasyonunu yaptırdı. Dalgıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu yapılan ancak henüz tamamlanamayan tarihi Osmanağa Konağı’nın Çeşme Belediyesince tamamlanması ve belediyece değerlendirilmesi için de talepte bulundu. Ayrıca, Dalyan Mahallesi’ndeki günümüzde cami olarak kullanılan eski kilisenin de restorasyonu için proje hazırlanarak Koruma Kurulu’na sunuldu.
Çeşme Belediyesi, geçen yıl da, 7 İon kentinden birisi olan Erythrai’nin, Çayağzı bölgesindeki tarihi surlarının etrafını temizledi. Çeşme Belediyesi, 2012 yılında ise, Çeşme Çarşısındaki tarihi Aya Haralambos Kilisesi’ni, o dönemdeki İl Özel İdaresi ile birlikte restore ettirdi.