Denizli’nin Eskihisar Mahallesi’nde, UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Laodikya Antik Kenti’nde bulunan ve 2 bin 200 yıl önce yapılan Batı Tiyatrosu, ayağa kaldırılacak.
UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi’ndeki antik kent Laodikya’da, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki heyet kazı çalışmalarını sürdürüyor. Denizli Büyükşehir Belediyesinin de 10 yıldır desteklediği kazı çalışmalarında şimdiki hedef, Batı Tiyatrosu. M.Ö. 2’nci yüzyılda yapılan ve Helenistik Roma Dönemi’nde sanat ve kültürel etkinlikler düzenlenen Batı Tiyatrosu, M.S. 5’inci yüzyılda Hristiyanlığın yayılmasının ardından kullanılmadı. 15 bin kişilik tiyatro zamanla meydana gelen büyük depremlerde tamamen yıkıldı. İncil’de geçen ve kutsal sayılan 7 kiliseden birinin bulunduğu Laodikya’nın batısında yer alan Pamukkale travertenleri manzaralı tiyatronun ayağa kaldırılması için Denizli Büyükşehir Belediyesi kazı heyetine restorasyon için 6 milyon lira destek sağlayacak.
Protokol imzalandı
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, tiyatronun restorasyonuna destek için Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ile protokol imzaladı. Antik tiyatroda imzalanan protokol kapsamında, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Batı Tiyatrosu’nun restorasyonu Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki kazı heyeti tarafından yapılacak. 2 yıl sonra bitmesi planlanan antik tiyatroda 1600 yıl önceki gibi tekrar kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlenecek. Türkiye’de ilk kez antik bir tiyatro Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gün ışığına çıkacak.
“Protokol heyecan verici”
Başkan Zolan, antik kent Laodikya’ya 10 yıldır destek verdiklerini, özellikle tiyatronun ayağa kaldırılması protokolünün kendilerini heyecanlandırdığını belirtti. Zolan, “Denizli şehir merkezinin çok yakınında olan antik kentimize belediye olarak sahip çıkıyoruz. Hedefimiz Batı Tiyatrosu’nu da ayağa kaldırmak. 1600 yıldır sanatsal ve kültürel etkinlik yapılmayan tiyatroya tekrar ayağa kaldırmak için protokol imzaladık. 2 yıl sonra restorasyon çalışmaları bittiğinde tiyatro gün yüzüne çıkacak. 1600 yıl önce nasıl kültürel etkinliklerde kullanıldıysa, günümüzde de vatandaşlarımız için kültürel ve sanatsal faaliyetlerde kullanılmasını amaçlıyoruz. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak sadece Laodikya’ya değil, turizmin her alanına katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bizi heyecanlandıran bu projede, 2 yıl sonra vatandaşlarımız burada hem tarihi hissedecekler hem de etkinliklere tanıklık edecekler” dedi.