İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi yapıların yanı sıra, tarihi kitap ve belgeleri de restore ederek, tekrar hayata döndürüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi eserlerin gelecek nesillere ulaştırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Belediye, tarihi yapıların yanı sıra, tarihi kitap ve belgeleri de restore ediyor. Tarihi kitap ve belgeler, aslına uygun restore edilerek, gelecek nesillere bırakılıyor. Belediye, 1994’ten bu yana 618 bin 829 sayfa eseri ve belgeyi restore etti.
Aslına uygun restorasyon
Tarihi eserlere yeniden hayat verilmesi kapsamında Türkiye’de ilk defa 1996 yılında Laminasyon Makinesi (Sandviç metodu) kullanılmaya başlandı. Bu metotla restore edilmesi gereken belgeler iki onarım kağıdı arasına konularak restore ediliyor. Atölyede, mikroorganizmalar ve kitap kurtlarını dezenfekte etmek için Dezenfaktasyon Ünitesi, kağıtları tümlemek için Leaf-Casting Ünitesi, asitten arındırmak için Bookkeeper Ünitesi, Kapalı Kitap Temizleme Kabini ve Hidrolik Pres bulunuyor. Kütüphane envanterine kayıtlı her türlü kağıt ve belgenin restorasyon ile konservasyon işlemi gerçekleştiriliyor. Bunlar arasında; gazeteler, dergiler, haritalar, el yazması ve matbu kitaplar, gravürler, ferman ve beratlar, afişler ile çeşitli evraklar ye alıyor.
Kitaplar başta olmak üzere haritalar, beratlar, fermanlar ve gazete sayfaları çok farklı aşamalardan geçirilerek kurtarılıyor. Yıpranmış ve parçalanmış kitap sayfaları tek tek kesilerek önce temizleniyor, sonra teknelerde yıkanıyor daha sonra ilaçlanarak kurutuluyor ve yeniden yapıştırılarak ciltlenip kütüphanedeki yerine konuluyor.
Çok sayıda tarihi belge kurtarıldı
Aynı şekilde tarihi nitelikteki haritalar, beratlar, albümler ve kartpostallar da değişik işlemlerden geçirilerek orijinal malzemelerinin yapısına ve yapım tekniğine uygun bir şekilde, aslı bozulmadan restore ediliyor. Avrupa harita metotlarının kullanılmasıyla oluşan ve 1803 yılında basılan Türklerde ve İslam Ülkeleri’nde yayınlanan ilk atlas olan Cedid Atlas da (Atlas-ı Cedid), Atatürk Kitaplığı’ndaki atölyede onarılıyor. Restorasyonu devam eden eserler arasında; yurt dışında basılmış Osmanlı tarihi, Osmanlı’da sosyal hayat ve gündelik hayatla ilgili olan nadir ve antika kitaplar da yer alıyor. Bizanslı Tarihçi Chalcondyles’in Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişimine ve yok oluşuna dair Kehanetler Kitabı da yok olmak üzere iken kurtarılan eserler arasına alındı.