Ana SayfaBilimMandalina kabuklarından 'Mandalina tabletleri' üretildi

Mandalina kabuklarından ‘Mandalina tabletleri’ üretildi

Celal Bayar Üniversitesi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, mandalina kabuklarından C vitamini yüksek “Mandalina Tabletleri” üretti.

Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknopark Spil Innova Ltd.Şti. Müdürü Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, mandalina kabuklarından “Mandalina Tabletleri” üretti. Tabletlerin, antioksidan Flavon maddeleri ve C vitamini düzeyi yüksek fonksiyonel gıda takviyesi olduğu belirtildi.

“Antidoksanlar saptadık”

Prototip projesi çalışmaları kapsamında öğrencileri Uğurcan Şahin ve Banu Aşkın ile yürüttüğü çalışmada başarılı sonuçlar alan Tokuşoğlu, Türkiye’de ilk olan sağlık ürününü oluşturduklarını ve patent tescil işlemi ile koruma altına alındığını belirtti. Tokuşoğlu, mandalina kabuklarında kurutma prosesi sonrası ve efervesan tablet üretimi sonrası spesifik analizler yaptıklarını anlattı. Tokuşoğlu, biyoaktif fenolik madde, flavonoid, vitamin C, karotenoid, beta karoten ve antosiyanin düzeylerinin belirlendiğini kaydetti. Tokuşoğlu, majör madde naringenin ve hesperidin antioksidanlarını saptadıklarını ifade etti.

Seferihasar Belediyesine teşekkür

Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu

Doç. Dr. Tokuşoğlu, çalışmalarında İzmir Seferihisar Belediyesinin ürün desteği ve kurutma tesisi desteği verdiğini dile getirdi. Tokuşoğlu, mandalina kabuklarının asgari nem düzeyine değin kurutularak toz haline (povder haline) getirildiğini aktardı. Tokuşoğlu, ilaç kalıplama işlemleri ve prosedürleri ile de nutrasötik fonksiyonel gıda takviyesi tablet formuna dönüştürüldüğünü kaydetti. Tokuşoğlu, destekleri için Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür etti.

Sabun da üretildi

Doç. Dr. Tokuşoğlu, meyve ürünlerinin kurutularak gıda tableti ve efervesan tablet halinde tüketimi uluslararası arenada önemli bir trend olduğunu ifade etti. Tokuşoğlu, mandalina tabletlerinin doğal ingrediyen olarak mandalina kabuğu tozu içerdiğini ve katkı maddesi ve koruyucu kimyasal içermediğini belirtti. Mandalina kabuklarının, ürün işleme sonucu oluşan atık kütle olduğunu ifade eden Tokuşoğlu, doğal antioksidanların ucuz ve güvenilir kaynağı olan fenolik bileşenlerin elde edilmesi için önemli bir potansiyel kaynak olarak teşhis ettikleri mandalina kabuklarını bu yüzden kullandıklarını belirtti. Tokuşoğlu, “Mandalina kabuklarının yapısındaki antioksidan fenolik maddelerin antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri nedeniyle temizleyici etkili olduğunu belirledik ve zeytinyağlı mandalina sabunu üretimi yaptık” açıklamasında da bulundu.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla