Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentte hayvancılığın geliştirilmesi ve vatandaşların gelir seviyesinin artırılması amacıyla çiğ süt toplama projesi hazırladı.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentte hayvancılığın geliştirilmesi ve vatandaşların gelir seviyesinin artırılması amacıyla kolları sıvadı. Belediye, çiğ süt toplama projesi hazırladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, proje sayesinde halkın süt üretimine teşvik edileceğini belirtti. Yılmaz, üretilen sütlerin kapı kapı dolaşıp hijyen koşullarına uygun şekilde toplanarak depolanacağını söyledi.
“Amacımız üretimi teşvik etmek”
Yılmaz, projenin amacının çiğ sütün uygun koşullarda toplanarak kalitesinin artırılması ve marka değer oluşturularak üretiminin teşvik edilmesi olduğunu ifade etti. Başkan Yılmaz, “Amacımız özellikle hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ilçelerimizdeki potansiyeli değerlendirmek ve bunu yaparken de çiğ sütü uygun koşullarda toplayarak sütün kalitesini artırmak ve marka değer oluşturarak üretimini teşvik etmek” dedi.
“Altyapı iyileştirilecek”
Yılmaz, projenin toplam maliyetinin 1 milyon 500 bin TL olduğunu belirtti. BaşkanYılmaz, “Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile toplam maliyeti 1 milyon 500 bin TL olan Ordu İli Çiğ Süt Toplama Altyapısının İyileştirilmesi Projemizle ilgili protokol imzalayarak çalışmalara başladık. Projeyi birlikte yürüteceğimiz Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve süt üreticileri birlikleri ile bir toplantı gerçekleştirerek bu çerçevede yapılması gerekenleri değerlendirdik” diye konuştu.
“18 ayrı noktada süt evi kurulacak”
Başkan Yılmaz, Aybastı, Korgan, Kumru ve Kabataş ilçelerinde uygulanacak proje ile bölgedeki sütün tamamının toplanacağını ifade etti. Yılmaz, “Projemiz, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Aybastı, Korgan, Kumru ve Kabataş ilçelerimizde uygulanacak. Bu kapsamda ilçelerimizdeki 104 mahallenin sütü toplanarak işlenmeye hazır hâle getirilecek. Ayrıca toplam 17 adet süt tankı alınacak ve tespit edilecek merkezi noktalara 18 adet süt evi kurulacak. Sütler bu merkezlerde toplanarak, soğuk zincir kapsamında hijyenik bir şekilde bozulmadan muhafaza edilecek. İşletmelerden süt alım esnasında önce numune alınarak analizleri yapılacak” ifadelerinde bulundu.
“Üreticiler 90 TL fazla kazanacak”
Bu sistem sayesinde toplanan sütler için üreticilere ton başına 90 TL devlet desteği sağlanacağını belirten Başkan Enver Yılmaz, “Vatandaşlarımız, elde ettikleri sütleri bu sisteme dahil etmeleri durumunda litre başına 9 kuruş devlet desteği alacak. Bu da, üretilen sütlerden ton başına fazladan 90 TL kazanmak demek oluyor. Projemiz tamamlandığında ise 4 ilçemizde günlük 80 tona yakın süt toplanacak ve böylece 4 ilçemizin kazanacağı prim desteği, günlük 7 bin 200 TL olacak” dedi.