Ana SayfaGündemTarihi Yarımada meydanları yeniden dizayn ediliyor

Tarihi Yarımada meydanları yeniden dizayn ediliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi Yarımada için kolları sıvadı. Belediye, bölgedeki meydanları yeniden dizayn ederek, Yarımada’nın çehresini değiştirecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, birçok bölgesi turizm açısından kentin simgesi olan tarihi Yarımada için kolları sıvadı. Belediye, bölgenin meydanlarında düzenleme çalışmalarında başladı. Belediye, Beyazıt Meydanı ve çevresini yeniden düzenliyor. Meydan, tarihsel karakteri de göz önünde bulundurularak bütüncül bir kentsel tasarım yaklaşımı içerisinde projelendirildi. Çalışmalara öncelikle İstanbul Üniversitesi Önü -Profesörler Konuk evi- ile Darülfünun altgeçidinin üstünden başlanıldı.

Sökülen taşlar başka projelerde kullanılacak

Çalışmalar, 3 Kültür Varlıkları Koruma Kurulları’nın izni ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen arkeologlar denetiminde yapılıyor. Çalışmalarda meydan ve çevresindeki tarihi doku korunacak. Meydan bu yönden yaya erişimine uygun hale getirilerek, meydandaki anıt yapıların görünebilirliğinin de artırılması amaçlanıyor. Proje aşamasında Turgut Cansever’in ailesine de proje hakkında detaylı bilgi verildi. Beyazıt Meydanı’ndaki standart boyutlarda olmayan granit taş bloklar, yıllar içerisinde aşınmaya uğradığından yüzeylerinin düzeltilmesi için işleme tabi tutulup, başka projelerde tekrar kullanılmak üzere sökülecek. Beyazıt Meydanı Uygulama Projesi, 3 ayrı koruma kurulundan onay alındıktan sonra uygulamaya başlandı. 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, projeyi onaylayan ilk kurul oldu. Bu doğrultuda hazırlanmış olan projenin ve bu projeye ilave olarak genişletilen proje alanının zemin rehabilitasyonu uygulama projesi hazırlanarak uygulanmasına geçildi. İlk etapta Darülfünun Altgeçidi yenilenerek meydanın algılanabilirliği ve erişilebilirliği artırılacak.

Hareket kısıtlığı ortadan kalkacak

Proje kapsamında, İstanbul Üniversitesi ana giriş kapısı ile Beyazıt Camii arasındaki meydan oturma grupları ve bitkisel tasarımla yeniden düzenlenecek. Yaya yolları ve kaldırımlar, hareket kısıtlılığını ortadan kaldıracak, engelsiz ve güvenli bir ulaşım sağlayacak şekilde yapılandırılacak. Meydanlar ve çevresindeki tarihi doku korunacak.

Beyazıt ve Çemberlitaş meydanları ile buralara erişim sağlayan Ordu, Yeniçeri, Divanyolu, Vezneciler ve Fuat Paşa caddeleri dahil olmak üzere toplam 228 bin 400 metrekarelik alanda çalışma gerçekleştirilecek.

Tarihi meydanlarda zemin tamamen yenilenerek, engebeli ve yaya dolaşımı için olumsuz unsurlar giderilecek. Seyir basamakları tasarlanarak yeşil doku ile desteklenecek, tarihi yapıya uygun estetik bir görünüm kazandırılacak. Beyazıt Meydanı tarihi ihya edilecek; Çınaraltı ve Marmara Kıraathaneleri tek katlı ve taşınabilir yapılar olarak eski yerlerinde tasarlanacak.

Çalışma alanı içerisindeki otoparkların tarihi dokuya zarar verdiği ve yaya alanlarının güvenli ve verimli kullanımını engellediği gerekçesiyle otoparklar projenin ilerleyen aşamalarında kaldırılacak.

Meydan düzenlemelerinin, hiçbir olumsuzluk ve mağduriyet oluşturmayacak şekilde, 450 gün sonra 2019 Mart ayında bitirilmesi planlanıyor.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla