65 Yaşındaki Başende Teyze Mersinli Gençlere Örnek Oluyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi‘nin ücretsiz kurs merkezlerinin Tarsus Şubesi’nde 959 gençle birlikte 65 yaşındaki Başende Diren de üniversite sınavına hazırlanıyor. 23 yaşında yarıda bıraktığı üniversite öğrenimini, 42 yıl sonra yeniden gerçekleştirmek için derslere dört elle sarılan Başende Diren, soyadı gibi tüm olumsuzluklara karşı ‘direniyor’.
Kurs merkezinde gençlerle aynı sıraları paylaşıp, onlara çalışma azmi aşılayan Başende Teyze, evde ise Başende Nine olarak zamanını torunlarına ayırıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelinde 8 noktada ücretsiz hizmet veren Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezleri’nin Tarsus Şubesi’nde 959 genç, Haziran ayındaki üniversite sınavına hazırlanıyor. 65 yaşındaki Başende Diren de 23 yıl önce yarıda bırakmak zorunda kaldığı üniversite öğrenimini, 42 yıl sonra yeniden gerçekleştirmek için gençlerle aynı sıraları paylaşıyor.
3 çocuğunun Başende Annesi, 3 torununun Başende Ninesi, gençlerin ise Başende Teyzesi olan Başende Diren, Büyükşehir Belediyesi’nin kurs merkezinde üniversite adayı birçok gence çalışma azmi ve yaşam enerjisi aşılarken, derslerden kalan zamanını da evde torunlarına ayırıyor.
42 yıl sonra yarıda kalan üniversite hayalini tamamlıyor
Tarsus’un Eski Ömerli Mahallesi’nde mütevazı bir yaşam süren 65 yaşındaki Başende Diren, şu günlerde Büyükşehir Belediyesi’nin kurs merkezinde üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci. 42 yıl önce hayallerini yarıda bırakmak zorunda kalan Diren, aradan geçen onca yılın ardından yaşamın tüm olumsuzluklarına karşı soyadı gibi ‘direniyor’.
20 yaşındayken, 4 yıllık Eskişehir Üniversitesi Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu’nu kazanıp, üniversite öğrenimi için Afyon’a giden Diren, 23 yaşında okulunu yarıda bırakmak zorunda kalarak, evine geri döndü. Başende Diren, kısa bir süre sonra evlendi, 40 yıllık evliliğinden 3 çocuk ve 3 torun sahibi oldu. 65 yıllık yaşamında özellikle kadınlara yönelik faaliyet gösteren birçok dernekte insanlara dokunan Başende Diren’in 42 yıl sonra yolu Büyükşehir Belediyesi’nin kurs merkeziyle kesişti. İşte o yolda, Başende Teyze’nin hayallerine kavuşma hikayesi başladı.
İlk zamanlarda bir babaanne olarak gençler tarafından dışlanacağını düşündüğünü dile getiren Diren, ötekileştirmeyen, birleştirici ve kucaklayıcı bir yaklaşımla karşılaştığından söz ederek, “Herkes büyük bir mutlulukla bana kucak açtı ve bir aile sıcaklığıyla karşıladı. Ben de gençlere iyi bir örnek olduğumu düşünüyorum. Onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Başta çekinmiştim. ‘Acaba itici mi olur, çocuklar ne der, nasıl tepki gösterir?’ diye düşündüm. Çünkü ben bir babaanneyim. Torunum var. Ama hiç öyle davranmadılar. Bir babaanne değilim de onların arkadaşıymışım gibi bana kucak açtılar. Sanki onlardan biriymişim ve hep berabermişiz gibi. Şimdi de birlikte eğleniyoruz, ders çalışıyoruz, test çözüyoruz, hepsi bana çok yardımcı oluyor” diye konuştu.
“İçinde bulunduğum durumdan çok mutluyum”
Hem gençlere hem de çevresindekilere, hayallere giden yolda hiçbir zaman geç kalınmadığını gösteren Diren, “İçinde bulunduğum durumdan çok mutluyum. Sanıyorum tüm öğrenciler ve veliler de çok mutludur. Bir de dershanenin verdiği hizmetler o kadar dolu ki. Düşünebiliyor musunuz, öğrencileri evlerinde ziyaret ediyorlar ve hepsiyle tek tek ilgileniyorlar. Bunu daha önce hiçbir dershanede görmedim. Başkanımız’a bu ortamı hazırladığı için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.