Ana SayfaGündem29. ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ BAŞLADI (İnegöl)

29. ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ BAŞLADI (İnegöl)

İnegöl Belediyesi tarafından bu yıl 29’uncusu düzenlenen ‘Birlik Beraberlik ve Milli İrade’ temalı Uluslararası Kültür Sanat Festivali 3 farklı ülkeden 4 halk dansları ekibinin katılımıyla Pazar günü başladı.

İnegöl Belediyesi’nin her yıl düzenlediği Uluslararası Kültür Sanat Festivali 2 yıl aranın ardından bu yıl büyük coşku ile başladı. 2014 ve 2015 yıllarında İsrail’in Gazze Saldırısı ve ülkemizde yaşanan terör saldırıları sonucunda gelen şehit haberleri neticesinde iptal edilen festivalin, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından içeriğinde yapılan düzenleme ile ‘Birlik Beraberlik ve Milli İrade’ temasıyla gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı. Azerbaycan, Makedonya ve İran’dan 4 farklı halk dansları ekibi ile İnegöl’deki kültür derneklerinin halk dansları ekiplerinin katılımıyla yapılacak olan festival Pazar günü başladı.

AÇILIŞ GALASI YAPILDI

5 gün sürecek olan 29’uncu Uluslararası Kültür Sanat Festivali Pazar günü 18.30’da İnegöl AVM önünden başlayan kortej yürüyüşü ile start aldı. Kortej yürüyüşü sonrası protokol üyeleri Kültürpark içerisinde kurulan dernek çadırlarına açılış ziyaretleri gerçekleştirdi. Festival etkinlikleri Pazar akşamı 21.00’da başlayan açılış galası ile devam etti. Açık Hava Gösteri Merkezinde (AGM) Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda halk dansları ekiplerinin gösterileri izleyenleri adeta mest etti. Milli birlik ve beraberliğe yapılan vurgu dikkat çekti.

AZERBAYCAN EKİBİ DUYGULANDIRDI

İnegöl Mehteri eşliğinde yapılan kortej yürüyüşü ile start alan festivalin ilk akşamında Açık Hava Gösteri Merkezinde coşkulu bir program gerçekleştirildi. Milli birlik ve beraberliğe vurgu yapılan programda festivalde yer alacak ekiplerin tanıtımı ve ilk gösterileri İnegöllülere sunuldu. Azerbaycan ekibinin Türkiye-Azerbaycan kardeşliğine vurgu yapan gösterileri izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

Ekiplerin tanıtılmasının ardında Belediye Başkanı Alinur Aktaş AGM’ni dolduran vatandaşlara yönelik bir konuşma yaptı. “Farklı kültürlerin bir araya geldiği, farklılıklarımızın bizlere değer kattığı ve bu alandan tüm dünyaya bir olduğumuzu, diri olduğumuzu adeta haykıracağımız Uluslararası Kültür Sanat Festivalimizi tertip etmenin mutluluğu içindeyiz” sözleriyle konuşmasına başlayan Aktaş, festivalin temasına vurgu yaptı. Geniş katılımlı bir kortej yürüyüşünün ardından 15 Temmuz darbe kalkışmasının yaşandığı geceyi şehadetleri ile aydınlatan şehitlerimiz için okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan dua ile bu seneki festivali başlattıklarını kaydeden Aktaş, “Bildiğiniz üzere önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan İnegöl’ümüz; Osmanlı’nın kuruluşuna şahitlik yapmış, kuruluştan kurtuluşa hep en ön sıralarda kendine yer bulan yapısıyla farklı coğrafyalardan gelen göçmenlere kucağını açmış ve bütün bu farklı kültürlerin harmanlandığı ve yoğrulduğu yapısıyla bölgesinde her zaman kendinden söz edilen bir şehir konumunda olmuştur. İşte tam bu sözlere şahitlik edercesine 1988 yılından beri gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Kültür Sanat Festivalimizi şimdiye kadar Balkanlardan, Kafkaslardan, Orta Asya’dan ve Afrika’dan gelerek bizleri onurlandıran, adeta şehrimizi kültürlerin buluştuğu ve kaynaştığı, kültür mozaiği haline getiren bu mekanda olmak ama hep birlikte olmak bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” dedi.

ŞİMDİ GÜNLÜK HAYATA DÖNME ZAMANI

Festivalin iki yıldır İsrail’in Gazze Saldırısı ve ülkemizde yaşanan terör saldırıları sonucunda gelen şehit haberleri yüzünden iptal edildiğini hatırlatan Başkan Aktaş, “Bu yıl da tüm coşkusuyla kültür ve sanatın ihtişamını İnegöllü hemşerilerimize sergilemek düşüncesiyle aylar önce hazırlıklarına başladığımız festivalimize sayılı günler kala bir asra bedel bir gece olan ve ikinci bir İstiklal mücadelesi örneği sergilediğimiz ve istikbalimizi kurtardığımız 15 Temmuz darbe kalkışmasını yaşadık. 15 Temmuz gecesi darbe kalkışması sonrasında tüm Türkiye’de olduğu gibi meydanlara inerek Milli iradeye sahip çıkan İnegöllülerin birlik ve beraberlik içerisinde tek yürek olarak tuttukları demokrasi nöbetlerine hepimiz şahit olduk. İnegöl Belediyesi olarak bizlerde İnegöl’ün vatanına bağlılığını, kendi canından daha değerli gördüğü ülkesine sahip çıkmak adına gösterdiği destansı duruşu, söz konusu vatansa gerisi teferruattır sözünü bütün dünyaya haykırırcasına gösterdiği Demokrasi nöbetlerini taçlandırmak istedik. Bu yüzden bu yıl 14 -18 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz 29. Uluslararası Kültür Sanat festivalimizin temasını ‘Birlik Beraberlik ve Milli İrade’ olarak belirledik. Maneviyatın maddeyi yendiği, Çanakkale ruhunun yeniden ortaya çıktığı o unutulmaz geceyi tarihe altın harflerle yazdıran aziz Türk Milleti dünyaya bir ülkenin nasıl cansiperane savunulacağını en iyi şekilde gösterdi. Her bir vatandaşımız kurşunlara karşı yürüyerek, tankların altına yatarak Anadolu insanımızın asilliğini bir kez daha ölümsüz hale getirdi. Tek yürek olunan birlik ve beraberlik ruhunun en iyi şekilde yansıtıldığı 15 Temmuz’u daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye’nin inşası için bir milat haline dönüştürmeliyiz. Bundan sonra işlerimize daha sıkı sıkı sarılarak, en iyisini yapma noktasında elimizden gelen tüm gayreti göstermeliyiz. Şimdi de günlük hayatımıza dönme zamanı. Her zamankinden daha fazla birbirimizi sevmeli ve bu sevgimizi göstermeliyiz. O yüzden diyoruz ki bu ülkenin, bizlerin, artık ayrışmaya değil daha çok kenetlenmeye, kavgaya değil daha çok sevgiye ihtiyacı var” diye konuştu.

AMACIMIZ İNEGÖL’ÜN BİR OLDUĞUNU TÜM DÜNYAYA GÖSTERMEK

İnegöl’ün kendinden daha büyük bir şehir olduğuna dikkat çeken Aktaş, konuşmasını söyle sürdürdü: “Bu şehrin kalbinde kendi sınırlarından daha büyük ufuklar ve hayaller var. O nedenledir ki İnegöl kendinden daha büyük bir şehirdir. Büyük rüyalara ilham kaynağı olmuş bir şehir. Artık İnegöl; büyük işler başarmak, büyük hayalleri hayata geçirmek isteyenlerin başka şehirlere gittikleri değil, ilham almak için geldikleri ve bir parçası olmaya çalıştıkları bir şehir olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada kent kültürünün oluşmasına vesile olan ve bu sene özellikle birlik beraberlik ve milli irade teması üzerine inşa ettiğimiz festivalimizi yapmanın onurunu yaşıyoruz. Amacımız bu şehir de yaşayan farklı etnik kökene sahip insanlarımızın bir olduğunu buradan tüm dünyaya göstermek.”

5 GÜN DOLU DOLU GEÇECEK

Alinur Aktaş, festival içeriğinden de söz ettiği konuşmasında İnegöl’ün onlarca noktasında birçok etkinlik gerçekleşeceğini söyledi. İnegöl’ün 5 gün boyunca dolu dolu etkinliklere şahitlik edeceğini kaydeden Aktaş, “Festivalimiz yurt dışından gelecek özel ekiplerin gösterileri, spor müsabakaları, sokak etkinlikleri ve halk konseri ile çeyrek asra yakışır birbirinden renkli görüntülere sahne olacak. Festival kapsamındaki bütün etkinlikler, halka açık ve ücretsiz olacak. Bu sene, halk dansları gösterisi yapmak üzere ilçemizden Bal-Göç, Ahıskalılar, Ertuğrulgazi, Şavşatlılar, Rumeli ve Kafkas Kültür Dernekleri ile Belediye Halk Dansları olmak üzere 7 ekibin yanı sıra, yurtdışından Azerbaycan, İran ve Makedonya’dan gelen 3 ekip festivalimize renk katacak. Festivalimizin diğer bir ayağında ise 19 kültür derneğimizin Kültürpark içi kameriyeler bölgesinde kendi kültürlerini tanıtma imkanına kavuştukları ve ne kadar farklı kültürlere haiz olsak da esasında bir olduğumuzu ortaya koyan bir tabloyu bizlere en iyi şekilde gösteren ve festivalimizin olmazsa olmazı olan çadır stantları olacak. Festival kapsamında ayrıca yerli ve yabancı halk dansları ekipleri festival havasını şehrin dört bir yanına yayma noktasında toplam 9 ayrı bölgede 27 dış park gösterisi yapacak. Organizasyon kapsamında spor müsabakalarına da yer veriyoruz. Sporun dostluk, barış ve kardeşlik olduğunu ortaya koyma noktasında kurumlar arası Voleybol ve Veteranlar Masa Tenisi ile artık bir marka haline gelen 13. Refik Gür Sokak Basketbol turnuvasını düzenleyerek sporu tüm yaş guruplarına yaymaya çalışıyoruz. Ve 15 Temmuz darbe kalkışması karşısında adeta bir kahramanlık destanın yazıldığı, karanlıktan aydınlığa çıkılan o gece sonrası halkımızın sabahlara kadar doldurdukları meydanlarda, Milli İradenin sesi olmuş ve halkımızın gönlünde taht kurmayı başarmış Uğur Işılak’ı ilçe halkımızla buluşturmanın sevinci içerisindeyiz. 15 Ağustos Pazartesi akşamı nikah salonu önünde Uğur Işılak konserini gerçekleştireceğiz” ifadelerinde bulundu.

Aktaş, konuşması sırasında festivalin düzenlenmesinde emeği geçen Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Alper Taban ve Kültür Sanat Komisyon Başkanı Mehmet Yurttutan ile Komisyon üyeleri; Sedat Öpçiner, İhsan Alper Alaeddinoğlu, Osman Arslan ve İdris Hocaoğlu’nu sahneye davet ederek kendilerine teşekkür etti. Festivale katkıda bulunan kişi, kurum, kuruluş, kulüp ve gruplara da teşekkür eden Aktaş, “Bilindiği gibi bu festivalin maliyeti sponsorlar marifeti ile karşılanmakta olup, İnegöl Belediyesi’ne önemli bir külfeti bulunmamaktadır. Bu yıl festivalimize sponsor olan firmalarımız; İSKO AŞ, İNEGÖL AVM, KÜÇÜKÇALIK TEKSTİL, ÇİLEK ODASI, SERRA SÜNGER, MOBİLİYUM AVM ve ÖZDİLEK A.Ş’dir. Kendilerine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

KONUŞMASINI ŞİİRLE NOKTALADI

Aktaş, konuşmasını usta söz sanatçı Ahmet Selçuk İlkan’ın 15 Temmuz darbe kalkışması sonrası yazdığı ve meydanlarda vatanları için canlarını hiçe sayan şehitler için kalem aldığı şiir ile noktaladı.

BU FESTİVALDE BİR VATAN NÖBETİ

Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ardından İnegöl Kaymakamı Ali Akça sahneye çıkarak bir konuşma yaptı. Festivalin de bir vatan nöbeti olduğunun altını çizen Kaymakam Akça, şöyle konuştu: “15 Temmuz’da lanetlediğimiz bir kalkışma oldu. Ancak bu aziz millet bu kalkışmaya karşı muhteşem bir direniş gösterdi. Bu direniş neticesinde aziz şehitlerimizin kanlarıyla, gazilerimizle ve yine bu aziz milletin gösterdiği dayanışmayla aslında biz ne kadar zengin bir millet olduğumuzu bir kez daha hatırladık. Yine o mücadele ile biz birbirimizi ne kadar çok sevdiğimizi bir kez daha hatırladık. Neticesinde vatan, namus nöbetlerine başladık. İnegöl üzerine düşeni en iyi şekilde kendine layık bir üslupla yerine getirdi. İnanın bu festivalde bir vatan nöbetidir. Bu festivali düzenleyen arkadaşlarımızı ben kutluyorum. Neden vatan nöbeti? Milletin tanımı nedir biliyor musunuz? Tarih birlikteliğinden bahsederler, kültür birlikteliğinden bahsederler. Ve bu festivalin başlangıcında biz tarihimizin yaşayan bir unsuru olan İnegöl Mehter Takımı öncülüğünde AVM’den buraya kadar yürüyerek geldik. O Mehter takımımızın önündeki tarihi sancaklarla tarihe doğru seyahat yaptık. O muhteşem ezgilerle atalarımızı hatırladık ve enerjik bir şekilde buraya kadar geldik. Yine millet olmanın vasfı olarak kültür birlikteliğinden bahsederler. Bu festivale sivil toplum kuruluşlarından bir sürü derneğimiz katkıda bulunuyor. Onların çadırlarını gezdik. Ben bu gün bütün Türkiye’nin burada olduğuna inanıyorum. İnegöl bereketli bir ilçe. Bu yüzden 81 vilayetimizden yüzbinlerce insan İnegöl’ü ekmek kapısı olarak, vatan olarak bellemişler. O insanlar kültürleriyle birlikte gelmişler ve o kültürlerini bu festivalde sergileyecekler. Sadece Türkiye mi? Kafkaslardan gelenler, Balkanlardan gelenler… Onlar da kendi kültürlerini burada bizlerle paylaşacaklar. Biz millet olarak zenginliklerimizi bir kez daha sizlerle beraber yaşayacağız. Millet olmanın bir tanımı da tasada birlik, kıvançta birliktir. Biz İnegöl olarak ve biz Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan insanlar olarak tasada da birleştiğimizi, kıvançta da birleştiğimizi her ortamda göstermek karar ve azminde olmalıyız. Tasada bir araya geldik, bu akşam da kıvançta bir aradayız. Vatan nöbetine festivalle devam ediyoruz. Ne kadar güzel.”

Konuşmaların ardından 29. Uluslararası Kültür Sanat Festivali Azerbaycan’dan gelen ekibin gösterisi ile start aldı. Ardından sırasıyla sahneye çıkan halk dansları ekipleri, İnegöllülere muhteşem bir gösteri sundu. Festival etkinlikleri Perşembe akşamına kadar devam edecek.
????????????????????????????????????

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla