Ana SayfaGündem6 kez yeri değiştirilen Yusufeli ilçesi 7'nci kez taşınıyor

6 kez yeri değiştirilen Yusufeli ilçesi 7’nci kez taşınıyor

150 yıllık tarihinde 6 kez yeri değiştirilen Artvin’in Yusufeli ilçesi, yapılacak baraj nedeniyle 7’nci kez taşınacak. İlçe, 68 yıllık yerleşim yerine veda etmeye hazırlanıyor.

Yusufeli Barajı, Artvin’in Yusufeli ilçesini ve beraberinde ilçeye bağlı dört köyü sular altında bırakacak. 5 Bin konut, 270 iş yeri ve yaklaşık 10 bin dönüm arazinin sular altında kalacağı Yusufeli, başka bir alana taşınacak. İlçe, 150 yıllık tarihi boyunca altı kez taşınmıştı ve son 68 yıldır aynı yerde kuruluydu.

Artvin, Yusufeli, baraj, ilçe taşınıyor

Binlerce konutun inşası planlanıyor

Binlerce konutun inşasının planlandığı yeni yerleşim merkezinde iş yerleri, kamu kurumları dışında, sular altında kalacak. 7 mezarlıktan talep edilen yaklaşık 500 mezar da taşınacak. Yansıtıcılar mevkisinde kurulan yeni yerleşim yerinde kamu binaları, ev ve iş yerleri ile yol, kaldırım ve park inşaatları halen devam ediyor. Bu bölgede modern bir kent kurulması hedeflenirken bölge halkı ise kentin kültürel özelliklerini taşıyan bir yapılanmanın oluşmasını talep ediyor.

Yılda 1 milyar TL’lik üretim

İlçeyi sular altında bırakacak olan Çoruh Nehri üzerine kurulu olan Yusufeli Barajı, iş makinalarının havadan taşınması ile dünya çapında bir çok kez haberlere ve belgesel çekimlerine de konu olmuştu.Baraj Türkiyenin en yüksek, dünyanın ise Çin ve Gürcistan’dan sonra, 3. en yüksek gövde yüksekliğine sahip barajı olacak. 2019 yılının ikinci yarısından sonra su tutulmaya başlanacak olan barajda 2020 yılında elektrik üretimine başlanacak. 2,13 milyar m3 su tutulacak olan baraj yaklaşık 2,5 milyar ₺’ye malolacak. Barajda yılda 8 bin 600 gigawatt elektrik üretilecek. Bu üretimle günlük 3 milyon TL’lik yıllık ise 1 milyar TL’yi aşan bir üretim sağlanmış olacak.

Bölge önemli bir merkeze dönüşecek

1892 yılına kadar 3 kez yer değiştiren ilçe, 1956 da bu gün kurulu olduğu Ahalt bölgesine nakledilmişti. İlçenin, 1960’dan bu yana yeni kurulacak baraj sebebi ile taşınması gündemdeydi. Çoruh Nehri‘nin Türkiye sınırlarını terk etmeden önceki ortalama debisi saniyede 192 metre küp, yıllık ortalaması ise 6.3 milyar metreküptür.  Nehir üzerinde ülkemzi sınırları içerisinde elektrik üretimi ve sulama maksatlı toplam 143 adet baraj ve HES projesi planlanmış durumda. Bu projeler tamamlandığında bölgede üretilen enerji, ülkemizin elektrik ihtiyacının karşılanması adına bölgeyi önemli bir merkez haline dönüştürecek.

BENZER HABERLER

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz

En popüler Haberler

Son Yorumlar

Abdullah ŞENER Açık Kent yazıncısı olmak
Abdullah sahlebci Açık Origami ile kağıttan mucizeler
Araç çubuğuna atla